Tasos-zeleno i plavo

17/Aug/15

U ovom postu pokušaću da vam dočaram svoje impresije vezane za ovo sjajno, zeleno ostrvo. Ostrvo na kome možete da se osamite i uživate u prirodi, satima tragajući za idealnim kamenčićem.

Prošle godine odlučili smo da se uputimo na Tasos. Tada smo išli preko agencije, autobusom i nekako nedovoljno istražili ostrvo tako da nas je ove godine nešto vuklo da se vratimo autom i obiđemo sve što nismo. Prošle godine predstavnik agencije Bane je pokušao maksimalno da nam dočara sve i približi ostrvo. Jedan dan je iznajmio auto i vodio nas po ostrvu, pokazivao nam plaže, upoznavao sa arheološkim nalazištima i sa etno selima. Neizmerno sam mu zahvalan, jer sam i ja ove godine to znanje širio dalje na ljude koje smo upoznavali svakodnevno na plažama. Lepo je kad naučiš nešto korisno, to preneseš ljudima i usrećiš ih tim saznanjem.

Uputili smo se prvi put kolima na dalji put. Do tada je najdalja destinacija bila do Beograda. Par dana pred put slušali smo i gužvi na granici, na autoputu zbog radova, na naplatnim rampama. Uprkos svemu odlučili smo se da ipak krenemo i imali smo sreće. Prošli smo glat i auto put i naplatne rampe, a i granica je bila savladana za 20 minuta. Bili smo veoma brzo u Makedoniji. Prenoćili u Negotinu i nastavili ujutru u 5 dalje. Granicu smo porešli za sat vremena iako nam je delovalo da ćemo čekati mnogo duže. U Skali Potamiji smo bili negde oko 13h.

Smeštaj smo rezervisali preko neta, ali nas je vlasnik smeštaja ispalio pa smo bili prinuđeni da tražimo na licu mesta. Našli smo smeštaj veoma brzo i bolje smo prošli nego što smo mislili.

Ono što želim da podelim sa vama u ovom postu je krug oko ostrva koji smo prošli drugi dan i u kom smo videli celo ostrvo, popularne plaže i skrivene uvale. Ostrvo je  veoma malo, obima negde oko 100km. Dva kruga po ostrvu je sasvim dovoljno da kompletirate sve, ali s obzirom da su barem nama plaže bile najbolje ujutru onda nam je bilo potrebno više dana da stignemo da uživamo u svakoj plaži i da obiđemo sve što smo zacrtali.

Skala Potamia se nalazi na Golden beach-u. Nije tako ni malo mesto kao što smo mislili, Ima nekoliko restorana, kafića i šetalište koje nije najuređenije, al’ opet ima neku svoju lepotu. Mi smo bili smešteni u mirnijem delu, blizu mora, na 7-8 minuta od centra i minut od plaže. Ako neko želi kontakt za smeštaj neka se javi. Tri dana smo bili u ovom mestu i odatle obišli sve plaže koje su bile u blizini.

Nakon toga smo otišli na 7 dana u Potos. Tamo su pretežno naši državljani. Mesto je za razliku od skale Potamie više za izlaske i sa malo bogatijim noćnim životom, mada ništa preterano. Uglavnom kafići i restorani. Ono što je dobro je to da možete iznajmiti smeštaj na minut od plaže, a opet biti u mirnom delu. Moja preporuka je ukoliko idete sa malom decom i ne planirate puno da obilazite ostrvo Skala Potamia ili Skala Panagia, jedno od dva mesta na Golden beach-u. Golden beach, je peščana plaža, dužine oko 3-4km na kojoj je dugo plitko, tako da i na 50 metara od obale ne prelazi 1m. Često naiđu talasi, pa zna da bude veoma zanimljivo.

Ako se krene od Potosa Golden beach je na nekih 40km, dok je plaža koja je po meni najbolja na 7km od Potosa a to je Psiliamos.

Na netu možete naći više fotografija i dosta pročitati, ali ono što smo mi saznali od Baneta prošle godine, a delim i sa vamaa to je interesantna informacija da se na nekim delovima na Psiliamosu ispod nivoa mora nalaze slatkovodni izvori i iz tog razloga je na pojedinim delovima hladnija voda. To ćete najbolje osetiti ako u moru stavite nogu u pesak. Možete ohladiti i pivo :). Na ovoj plaži se nalaze 2 kafića i jedna taverna sa odličnom i ne tako skupom klopom. Takođe možete iznajmiti ležaljke, koje su kao i svuda besplatne ako naručite piće. Takođe je tu i deo plaže koji je slobodan i gde možete postaviti svoje ležaljke i suncobrane. Plaža je peščana, a sa obe strane je okružena stenama, tako da imate zanimljiv pogled ako odlučite da se spustite u dubinu. Ovde možete naći i prirodan hlad.

DSCN3201 Psiliamos

Kliknite na sliku da biste videli u punoj veličini

Kada idete od Potosa ka Psiliamosu, nemojte propustiti plažu kod hotela Rosos Gremos, a takođe ni plažu koja je odmah posle, a to je plaža Notos. Ako idete na Notos, tamo nema ni restorana, ni kafića, pa ako idete na ceo dan dobro se obezbedite hranom i pićem :). Jedino ima suncobrana i ležaljki koje se iznajmljuju, a svakako tu je i deo gde možete postaviti svoje suncobrane i peškire. Ovu plažu takođe preporučujem, a za sve koji vole da rone takođe je zanimljiva.

Notos

Posle Notosa, kada idete ka Psiliamosu krije se jadna mala, simpatična uvalica, na kojoj nema ni kafića, ni ležaljki, ni restorana, a ni puno ljudi. Bude svega 10ak ljudi. Kako da dođete do nje ćete već skontati nadam se. kod jedne krivine stoji ograda za neko imanje i tu ima spust do nekog maslinjaka, a ako s ene spustite tu, možete posle krivine parkirati auto pored puta i uz ogradu vodi stazica do te uvale. Nailazite na stene, ali preko stena možete doći i do peščanog dela. Na prvom spustu možete direkt doći na peščani deo.

DSCN3236 Privatna uvala

 

 

Uvalica

Golden beach o kom je već bilo reči možete videti na slici ispod.

DSCN3096

 

Ovo je pogled na Golden beach i Panagie.

Pogled iz panagie na GB

 

Kada ste blizu Golden beach-a, možete obići i Paradise beach, koji je na par kilometara pre kad idete od Potosa. Ukoliko ne želite da idete autom do dole možete ga parkirati gore i peške se spustit. Takođe kad idete od Goldena prema Limenasu tu su i mermerna plaža, kao i nova mermerna, pa ukoliko vam ne predstavlja problem to da idete kolima 4km neravnim putem, posutim belom prašinom vi se uputite. Mi smo ovu preskočili. Preporučujem i La Skalu, kada prođete Limenas i krenete na drugu stranu ostrva. Na toj strani ostrva ima zanimljivih plaža, a može da se pronađe i dosta uvala na kojima nema kupača. Ono što preporučujem da kupite jesu patike za stene, kako se ne bi uboli na ježa i obezbedili se.

Plažu koju bih takođe izdvojio je Papalimani, a posebno jednu mirniju plažu. Nisam siguran, da li je odmah prva ili druga uvala posle kada se ide ka Potosu zapadnom stranom ostrva. To je plaža nekog smeštaja gore uz magistralu i ima veolma malo kupača. Plaža je peščana, veoma uzana, sa nekoliko ležaljki. Voda je čista, kao i svuda na Tasosu, a na ovoj strani ostrva je more malo toplije. Kod uvale postoji spust dole koji je izbetoniran, ali ne savetujem da se spuštate kolima, jer je put na svega 10ak metara od mora, a ne postoji nikakva ograda, pa ako ne vidite odmah gde je spust i krenete malo kasnije možete sleteti sa puta. Zato pažljivo. Parkirajte se ili uz put, malo posle plaže ili ostavite auto na Papalimaniju. Na prvoj fotografiji je Papalimani, a na drugoj ta uvala.

Papalimani

 

 

Uvala posle papalimani

 

Kada odavde krenete ka Potosu zapadnom stranom možete naići na mnoge poznate i manje poznate plaže, kao i na nekoliko uvala sa ne tako puno ljudi. Budite slobodni pa istražujte, jer je to najzanimljivije. Kod Skale Marion vam mogu preporučiti plažu Atspas na kojoj najkasnije zalazi Sunce. Mi smo bili krajem jula i Sunce je ovde zalazilo posle 20:30.

Atspas

Posle Atspasa kad idete prema Potosu nalazi se i plaža Tripiti. Velika peščana plaža, koja na većem delu ima malo teži ulaz u vodu, jer su u vodi neke stene, koje su često klizave. Na skroz desnom delu plaže je peščani ulaz. Ovde je voda baš čista, a bez opreme za ronjenje propustićete svašta. Ovde možete iznajmiti ležaljke i suncobrane, a možete i staviti svoje.

Tripiti

 

Kada odavde krenete ka Potosu, nailazite na Limenariju. Ukoliko niste ovde odseli predlažem da stvatite da je obiđete i da jedete u Taverni kod Kostisa. Odmah u glavnoj ulici uz šetalište. Ovde, kao i svuda na Tasosu možete očekivati i predjelo i desert gratis. Posle Limenarije se nalazi još jedna plaža, Metalia. Ako stignete posetite i nju.

Metalia

Neposredno pre Potosa se nalazi plaža Pefkari sa kojom smo bili oduševljeni prošle godine, a ove godine smo se malo razočarali. Takođe je jedna takva plaža i Aliki. Kažu meštani da je bila neka oluja pre sezone, koja je totalno promenila pojedine plaže. Na Aliki plaži je 2014. bio pesak, dok su ove godine morali da postave džakove sa peskom i šljunkom za lakši ulazak u vodu.

Još jedna plaža koja nam nije bila ništa posebno, ali predlažem da je posetite ranije ujutru dok nema ljudi, je Livadi. Na Livadi se možete spustiti kolima, put i nije tako loš. Mi smo stigli ujutru u 8 i do pola 10 nikog nije bilo. Iznad plaže sa leve strane vidi se manastir svetog Arhangela Mihajla, sa jedne strane čujete zrikavce i laste, a sa druge koze koje na obližnjim stenama brste lišće. Ako volite mir i zvuke prirode savetujem da poranite i dođete ranije. Ovde isto može biti zanimljivo za ronjenje. Oko pola 10 je došao čovek, upalio agregat, pojačao muziku i onda su počeli da pristižu ljudi, a mi smo otišli dalje. Ovde postoji jedan kafić, kao i suncobrani i ležaljke. Ulazak u more je takođe olašan pomoću džakova sa peskom i šljunkom.

Livadi

 

DSCN3271

Kada ste već ovde posetite manastir sv. Arhangela Mihajla. Da ne bih dužio savetujem da pronađete na internetu legdende i zanimljive priče koje se vezuju za ovaj manastir, jer su baš zanimljive.

Manastir

Za kraj preporučujem da odete do Teologosa u tavernu Stelios na jagnjetinu i da ne propustite obilazak etno sela Panagia. U tom selu su svi krovovi prekriveni kamenim pločama umesto crepa, pa čak i kuće koje su novijeg datuma. Ovo je grad u kome imate mnogo izvora sa vodom gde možete da se osvežite, a kroz mesto prolaze potoci. Najpoznatiji izvori su za zdravlje i za novac (slika dole) na izvoru zdravlja teče mnogo vode, a na izvoru za novac voda jedva da curi, ove godine je ispadala kap po kap, nadam se da ne govori iz ovog o grčkoj krizi 🙂 Tu se nalaze i platani koji u svojim stablima imaju pukotine u obliku srca. U centru mesta nalazi se platan star nekoliko stotina godina (mislim da je 500) koji pravi hlad u tri restorana. Na mostiću kod izvora za zdravlje i novac postoji verovanje, ako se dvoje mladih poljube i zagrle na sred mostića da će biti večno zajedno. Kad ste već ovde posetite i crkvu u kojoj se nalazi zastava koji je kralj Ričard Lavlje Srce izgubio kada je pokušavao da osvoji Tasos.

Panagia

Preporučujem letovanje na Tasosu. Uživajte i istražujte.