Dizajn Logotipa i Znaka (Logo Dizajn)

12/Oct/15

U ovom postu ću objasniti zašto ja radim logotipe i znake i kako pristupam tome, ali pre svega ću objasniti jednu nedoumicu.

Postoji dosta zabuna kada se govori o logo dizajnu i samom poimanju šta to obuhvata. Mnogo tema po forumima i nekoliko različitih teorija. Da li zbog želje da se skrati ceo naziv ili zbog nečeg drugog logo dizajn se sve češće koristi kada se misli i na logotip i na znak. Razmišljao sam da naslov bude Dizajn Logotipa i Znaka ili Logo Dizajn? Logo, logotip se sastoji od slovnih znakova (tipografije), a znak predstavlja vizuelno rešenje koje koristi neki grafički element (ilustraciju, ikonicu, grafizam,…). U praksi je česta upotreba znaka i logotipa zajedno i pravilno bi bilo reći dizajn znaka i logotipa.

Kako god da odlučite da ih zovete i planirate da krenete da ih radite morate da povedete računa o originalnosti, jednostavnosti, čitljivosti odnosno vidljivosti i pri malim veličinama.
U današnje vreme u gomili veoma sličnih znaka, istih boja, formi i gotovih fontova koji predstavljaju bez dodatnog editovanja već gotova rešenja logotipa, potrebno je izdvojiti se originalnošću.

Zašto to radim?

Grafički dizajn mi je prvenstveno bio hobi i zanimacija, mogu slobodno reći i igra, da bi postao i posao. Kada radiš posao koji voliš onda zapravo nikada ni ne radiš, samo je potrebno da nađeš dobro okruženje i tim koji će ti dati taj osećaj i gde će ti posao uvek biti igra. Počeo sam tako što sam se prvenstveno igrao u programima za dizajn i pokušavao da dobijem neke nezamislive rezultate za ono vreme. Sledio svoj vilj i svoj san i polako mu se primicao. Prvu zaradu ostvario sam upravo na dizajniranju jednog znaka i logotipa. Posle toga sam provalio kako sa što manje elemenata možeš da kažeš mnogo i shvatio kako je to jedan veoma jednostavan, a ujedno i zahtevan posao. Uvek mi je interesantno da sve dobijene informacije krenem da obrađujem i da razrađujem ideje i mogućnosti dok ne dobijem finalno rešenje. Tih godina sam otkrio i 99 designs koji mi je pomogao da vežbam, učestvujući na nekoliko desetina konkursa. Iz konkursa u konkurs primećivao sam kako sam sve veštiji i dizajn znaka i logotipa mi je postala omiljena grana dizajna. Posle nekog vremena sam otišao sa 99 designs i počeo samostalno da radim. Smatram ovaj sajt veoma bitnim za sve moje veštine i mislim da, ukoliko počinjete, ne bi bilo loše da počnete baš odavde. Gledajte, učite i primetite kako napredujete iz konkursa u konkurs. Ne očekujte ništa i nemojte misliti da ste najbolji na svetu, jer za godinu dana možete još bolje. Ako se i ne pronađete na 99 designs-u, tj. ne dobijete nikakvu nagradu, shvatite to sve kao vežbu i krenutie u potragu za svojim klijentima.

Kroz posao sam shvatio da mi je dizajn logotipa i znaka najomiljenija grana, a od nedavno se tu ušunjao i icon dizajn, mada ne bih zanemario ni ostale stvari u grafičkiom dizajnu, a i web dizajn. Igra i danas traje i verujem da nikada neće ni prestati.

EkoInzenjering

Prvi znak (ne mogu reći i logotip, jer sam samo iskuckao tekst:)) koji je doneo zaradu za Eko Inženjering iz Bačke Palanke, pre nekih 8 godina. Još tada sam gledao da uklopim dva slova u jednu celinu koja će asocirati na kuću, jer je Eko inženjering bio arhitektonski biro. Finalno rešenje je umesto svetlo sive dobilo neku pastelnu svetlo-zelenu boju.

Kako ja radim?

Prvo iščitam zahteve klijenta, koje sam predhodno dobio ili tražio. Ono što mi je od specifikacije potrebno za dizajn logotipa i znaka je ime kompanije ili brenda, delatnost, ciljna grupa, značajne stvari o firmi, da li imaju neke određene boje koje bi želeli da koristim (savetujem da to ne bude nikako više od 3 boje, osim ako nije potrebno da bude nešto šareno) i primeri nekih logoa koji im se viđaju. Naravno primeri mi ne služe da bih išta kopirao, već da vidim koji je to stil koji se klijentu sviđa. Ukoliko vidim da to ne ide u dobrom smeru, odnosno da su primeri nekvalitetni, preporučim da predložim ja najbolja moguća rešenja po mom mišljenju. Uglavnom se uz razgovor i objašnjenje zašto nisu dobra rešenja to dobro reši.

Nakon toga pristupam istraživanju konkurencije prvo, pa posle i po ključnim rečima po google-u kako se ne bi desilo da napravim nešto što već postoji.

Onda krećem sa razmišljanjem, koje je najbitnije u nastajanju dobrog znaka. Razmišljanje upotpunjavam skiciranjem. Ukoliko se radi i znak i logotip onda prvenstveno razmišljam o znaku i njega skiciram, a logotip posle uklapam. Bitno mi je da znak bude originalan, da se vidi iz njega delatnost firme, mada nije uvek potrebno i da krije neki skriveni simbol, ako je ikako moguće, a s obzitom da mi je to cilj onda gledam i da ga ostvarim. Ovo nekada bude veoma brzo, čak se nekada i na sastanku u razgovoru sa klijentom jave ideje i skice, a nekada nastaju nekoliko dana.

Na kraju se neke najbolje skice i ideje vektorizuju, prvo u jednoj boji, a onda polako počinju da dobijaju konačni izgled i rešenja su spremna za mokape i za prezentovanje klijentu.

Prezentujem samo rešenja sa kojima sam ja zadovoljan i ako klijent ima neke zanimljive predloge usvojim ih, a ako mislim da bi predlozi narušili izgled znaka i logotipa onda nastojim da objasnim razloge zbog kojih to ne bi bilo najbolje. Cilj svega je da se dobije dobra kombinacija logotipa i znaka koja će biti originalna, prepoznatljiva i koja će na najbolji način predstaviti kompaniju ili brend.

Dizajn Znaka

Dizajn znaka za Ghaf Polymers. Ghaf je drvo i želja firme je bila da negde bude to drvo. Moja zamisao je da to budu dva drveta koja će zajedno da čine početno slovo imena kompanije. 

 

Dizajn Znaka

Stonoteniski klub Spin. Ovo rešenje sam radio u firmi i iza mene je ostalo u procesu usvajanja iako je baš davno rađeno. Šta se dalje desilo sa njim ne znam. Koja je bila moja namera vidi se jasno. Dva reketa, dve loptice, dva traga i jedno slovo S od Spin.

 

Dizajn Znaka

Znak za aplikaciju Obuci se, koja je u procesu izrade i ne smem puno da otkrivam. Ono što smem da kažem je Vešalica, slovo O i objektiv (koji je ključan za aplikaciju).

Ukoliko vam se svideo moj pristup radu i rad (više radova možete videti na stranici portfolio), a potreban vam je redizajn ili dizajn logotipa i znaka ili nekog drugog materijala kliknite na Naručite Dizajn

i uverite se u profesionalnost i pristup poslu.