Šta će meni dizajn i kako da odaberem dizajnera?

24/Mar/17

U ovom tekstu pokušaću da pomognem potencijalnim klijentima kako da odaberu pravog dizajnera za sebe.

Često su ljudima potrebne usluge grafičkog dizajnera. Neki gledaju da što jeftinije prođu, smatrajući da im je samo potrebno nešto za prvu ruku i neće da “bacaju pare” dok neki ulažu značajna sredstva u svoj vizualni identitet. Pojedini klijenti znaju kako da izvrše selekciju i nađu dobrog dizajnera, dok neki, najčešće oni kojima je presudan faktor cena ili oni koji se prvi put susreću sa tim, ne gledaju kvalitet radova u portfoliju. U tom slučaju često plate i tu lošiju, jeftiniju opciju, a posle i skuplju.
 

 
Iz dosadašnjeg iskustva sam zaključio da dizajn nije trošak, već investicija i ulaganje koje se uvek vrati.

Ukoliko želite da unapredite Vaše poslovanje, povećate prodaju proizvoda, povećate broj gostiju u Vašem restoranu, prodavnici, butiku… pre marketinga i dobrog plasmana, morate odabrati dizajnera koji će se posvetiti dizajnu.

Ponekad klijenti naprave loš odabir dizajnera ili insistiraju na nekim rešenjima koja se ne pokažu kao dobra.

1. Šta će meni dizajn?

Ukoliko imate proizvod sa lošim dizajnom koji pritom nema dobru prodaju, a ima dobar plasman i dobro se reklamira, a ima i dobar kvalitet, dizajn Vam je preko potreban. Pokrećete biznis i potreban Vam je identitet, angažujte dizajnera da Vam radi dizajn logoa, dizajn ambalaže, vizualni identitet, web sajt i sve šta je potrebno za Vaš proizvod i posao. Pojedinci čak misle da im i dizajner ne treba, da mogu sami da se pobrinu za dizajn ili da prepuste to komšijinom malom, jer on zna na računaru.
 

Dizajn kesice za kafu, koja se svakako ističe u odnosu na konkurenciju, druge pržionice. Dobro se pokazala kako kod mlađih, tako i kod starijih kupaca.
 
2. Pregledajte konkurenciju i odredite šta Vam je potrebno
Pogledajte kakvo je poslovanje konkurencije, kakva im je cena, kakav im je kvalitet proizvoda i kakav im je dizajn. Odaberite nekog iz konkurencije čiji Vam je dizajn najbolji, da imamo smernicu i merilo od čega da pravimo još bolje. Pogledajte takođe šta je to od dizajna što Vam se sviđa, kako bi dizajner imao predstavu o Vašim željama. Dobar dizajner će dati svakako svoje predloge ukoliko nemate jasno definisan stil i ukoliko su predlozi iz nekog razloga slabijeg dizajna. Takođe svakako će gledati da nametne neke svoje ideje ukoliko zaista veruje u njih i stalo mu je da dobro uradi posao, stekne zadovoljnog klijenta i dobru referencu.
 

Brandiranje fast food restorana
 
3. Pregledajte reference i portfolio dizajnera
Kada ste odredili otprilike kakav stil želite, pogledajte sajtove dizajnera i dizajn agencija. Nađite nekog ko vam po kvalitetu odgovara, čiji vam se radovi sviđaju i ko ima dobre reference. Pošaljite upit za ponudu i prihvatite cenu ili ukoliko Vam se čini da je visoka ili niska pošaljite još par upita dizajnerima iz istog ranga. Nemojte nužno vijati niske cene, usmerite se na kvalitet ukoliko kvalitet i želite.
 

4. Kako da odredim kakav dizajn želim?
Ako niste sigurni kako da odredite šta Vam treba procenite spram konkurencije, angažujte dizajnera i dajte ili smernice ili odrešene ruke. Spram svoje platežne moći odaberite dizajnera čiji radovi zadovoljavaju Vaša očekivanja. Ukoliko mu date odrešene ruke onda mu i verujte da će izvršiti zadatak kako treba. Ukoliko ima dobre reference i radove možete imati poverenja u njegova rešenja. U podnaslovu namerno stoji „kakav dizajn želim“, jer treba da postavite sebi pitanje, da li želite da se dizajn svidi Vama lično ili je potrebno da se svidi dizajneru i Vašim potrošačima. Prepustite dizajneru posao i nemojte se Vi brinuti oko toga, jer ako ćemo realno, zato ste i angažovali dizajnera. Ja sa mojim klijentima imam tu sreću da oni prepuste meni da radim ono što mislim da je najbolje… ili oni sa mnom imaju sreće J Poneki mi i daju smernice, kojih se nekad držim ako mi se čine zanimljive, a ako ne ja predložim najbolju opciju.
 

 

 

Logo Dizajn

Pogledajte Moj Portfolio

Takođe možete pogledati novije radove objavljene na sajtu moje agencije.
 
5. Da li je nešto skupo ili nije?
Merilo da li vam je nešto skupo ili nije možete da imate spram Vaših primanja ili spram ostalih cena konkurentnih proizvoda na tržištu. Možete da zaključite da li je nešto skupo za Vas ili je generalno skupo. Kad određujete cenu proizvoda treba uzeti u obzir i kvalitet tog proizvoda. Tako je i sa dizajnom. Ako je usluga jednog dizajnera skuplja od drugog treba videti da li je i kvalitet bolji. Odnos cene i kvaliteta je ključan za odabir dizajnera, a i ostalih stvari u životu. Kako kaže engleska poslovica „Nismo dovoljno bogati da bismo kupovali jeftine stvari“.

Pojedini ljudi gledaju na dizajn kao na bespotreban trošak i bitniji su im neki mali statusni simboli koji im ne donose nikakve benefite, nego ulaganje u nešto što bi im podiglo prodaju. Tako se dešava da je nekim klijentima žalije da daju novce na edukaciju i lični razvoj, marketing ili dizajn koji će učiniti njihov proizvod privlačnijim, prodavanijim i konkurentnijim na tržištu nego na primer za telefon, garderobu i slično. Kod pojedinaca to je zato što su telefon i krpice materijalne stvari koje su opipljive i za koje je trebalo utrošiti neki materijal da budu napravljene, dok na primer kod logo dizajna neko utroši određeno vreme da napravi nešto što nije opipljivo i iz nekog razloga za njih to nema neku specijalnu vrednost.

Ako spadate u tu grupu razmislite da li takav stav koristi Vašem poslovanju, pa ako je odgovor ne, promenite nešto.
 

 

Dizajn pakovanja za prirodnu kozmetiku.
 
6. Šta ako mi se rešenja ne svide?
Moj savet je da ne krećete od ovog pitanja. Budite optimistični i ako ste odabrali dizajnera čije reference i portfolio Vama odgovaraju nema razloga da postavljate to pitanje. Samo se opustite i prepustite da uz Vaše inpute i želje, dizajner radi onako kako misli da je najbolje. Zato ste ga u krajnjem slučaju i angažovali. U svakom slučaju neki dizajneri su fleksibilni da saslušaju ukoliko imate neki zanimljiv predlog ili želje za nekim sitnim izmenama, a ukoliko sugestije nisu na mestu, narušile bi koncept i smanjile primenu dizajna, na primer u štampi, dizajner će Vam to reći.

Da napravim rezime. Selekcijom konkurencije, odaberite uzor. Pregledom radova odaberite najboljeg dizajnera. Zatražite ponudu i odaberite onu koja Vam spram cene i kvaliteta najviše odgovara. Angažujte dizajnera. Dajte mu instrukcije i potrebne informacije koje od Vas traži i prepustite da on radi dalje na tome.

Posle čitanja ovog teksta postavite sebi pitanje da li je po Vama novac za dizajn uložen ili bespovratno izgubljen. Ukoliko Vam je potreban dizajn i spremni ste da uložite u isti ovde ga Naručite