Zašto boje u štampi variraju i nisu kao na ekranu?

26/Jan/21

U ovom blog postu obradiću dva problema koji se često dešavajau kada su u pitanju boje.

  1. Zašto boje u štampi nisu kao na ekranu?
  2. Boja varira u štampi

Sigurno se ovo nekom već desilo, bilo da je radio nekom dizajn ili da je bio klijent. Ako još nije onda ili ovo znaš ili si samo imao sreće. Zato što ipak ima onih koji ovo još ne znaju odlučio sam da kažem par reči zašto se to dešava.

Zašto boja nije ista u štampi kao i na ekranu?

Zato što monitori prikazuju boje u RGB sistemu, dok se za štampu koristi CMYK sistem. RGB ima širi spektar boja i nijansi koje ne mogu biti vidljive u CMYK-u i zato boje na monitoru nisu iste kao i u štampi. Ovo je onako ukratko rečeno.

Foto pixabay

Zašto se onda pusti nešto u štampu ako znamo da neće biti kao na ekranu?

Postoje monitori koji dosta dobro prikazuju boje i one budu onakve kakve će biti u štampi, sa minimalnim odstupanjem. Često klijenti nemaju kalibrisan monitor, pogledaju dizajn na telefonu ili laptopu i kažu super, štampamo. Dizajneri često misle da ne moraju da napominju i da klijenti to već znaju, pa fajl ode u štampu. Boje im variraju u zavisnosti od kvaliteta ekrana, osvetljenja i drugih faktora i onda se iznenade kada vide štampani primerak. 

Foto pixabay

Kako to sprečiti?

Ako si dizajner, najbolje je predočiti klijentu ta moguća odstupanja i predložiti mu da pre štampe uradi jedan probni uzorak u digitalnoj štampi kako bi približno video kakve će boje biti. Ne treba se uzdati u to da klijent nešto već zna, nego mu treba objasniti.

Boje su složenija priča i opširna tema, ali nadam se da sam u ovih par rečenica uspeo da ti odgonetnem problem koji si imao ili upozorim da do njega ne dođe. Delim situacije iz prakse na koje sam naišao radeći sa klijentima u prethodnih 13 godina, a ovo je i bio jedan od njih.

Ono što je još zanimljivo da se kaže o boji i odabiru boja je u nastavku.

Boja varira u štampi. Zašto?

Na primer uradi ti dizajner logo, pošalje ti fajlove, ti odeš negde da štampaš, na primer flajer i kad dobiješ materijal shvatiš da se nijansa logoa razlikuje od flajera do flajera. Bez obzira što pomisliš: “Pa sve je rađeno u istoj seriji, to ne bi trebalo da se dešava” ipak je to tako. To zavisi od nanosa boje u štampi. Ako se recimo štampa nešto na ofset štampi i štampa se iz 4 boje (CMYK skala) onda treba da znamo osnovnu stvar zbog koje se to dešava. 

Sve nijanse koje se štampaju dobijaju se mešanjem osnovne 4 boje: Cijan (plava), Magenta (ciklama), Yellow (žuta) i Key (crna). Tabak (papir) prolazi kroz sistem valjaka i na njega se nanosi boja (sad nije potrebno objašnjavati kako izgleda postupak ofset štampe). Nijansa boje zavisi direktno od nanosa boje iz bojanika na te valjke. Intenzitet na početku štampe bude najjači, a nakon određenog vremena tj. broja tabaka koji su prošli intenzitet slabi. Štampar kontroliše nanos boje i proverava nivo bolje u bojanicima, ali se desi propust.

Foto pixabay

Da li ovo može da se spreči?

Štampar na osnovu subjektivnog osećaja dozira određenu boju i povećava nanos i zato se nekada dešava da nijanse nisu iste. Narandžasta nekad više vuče na žutu, nekada na crvenu. Zavisi od osvetljenja u prostoriji, uređaja, ko štampa, na kakvoj mašini, a kod nas znaju da budu i stare mašine, a zna neki majstor i da popije :D. Da ne kritikujemo čoveka, ko ima oko pogodi uvek, ali najbolje se uzdati u uređaje koji to rade, ako ih ima štmaparija.

Ovo se može ublažiti ako se pažljivo dozira boja, često proverava nanos na odštampanom tabaku i upoređuje se sa onim sa početka i sa onim probnim uzorkom koji treba da bude reper. Ovo se često radi odokativno, ali postoji i uređaj denzitometar za merenje intenziteta boje, nažalost ne poseduju ga sve štamparije. Znači ne može da se spreči, samo da se ublaži? Nađi kvalitetnu štampariju i svedi ovo na minimum ili…

Jedan stari Heidelberg – Foto pixabay

Odaberi Pantone boju

Pantone boje su fabrički tačno određne i zamešane boje. Svaka nijansa ima svoju šifru i boja je uvek takva. Definisanjem tačne boje za tvoj logo izbećićeš da imaš različite nijanse i on se neće štampati iz više boja, nego samo iz jedne. Ako je na primer logo iz dve boje, obe mogu biti Pantone. Ako je logo narandžast, kako sam pomenuo negde gore, bolje definiši neku Panton narandžastu, da ne bi nekad vukao na žuto, nekada na crveno. Opet može da se desi da negde bude slabiji intenzitet, ali to su sad već zanemarljive nijanse.  

Foto pixabay

Zašto je važno imati prepoznatljiv logo?

Situacija iz prakse. Klijent kaže: “Imam šifru boje koju želim u svom logou.” i pošalje hex šifru za boju. Takva boja je za prikaz na monitorima i nije na odmet da klijentu dostaviš i vrednosti u CMYK skali i šifru Pantone boje koja je najpribližnija, ako logo i treba da se štampa uopšte. Ako je za web onda je dovoljno hex boja. Treba klijentu da kažeš da nije na odmet da odredite Pantone boje i predočiš zašto.

Ove greške, da se razlikuju nijanse se čak i danas dešavaju, kada je tehnologija napredovala, a sad kad znaš neke od ovih stvari možeš ih svesti na minimum. Najbolje biraj štampariju koja kvalitetno radi, ima kvalitetne mašine i dobre reference. Svakako želim ti sreću da sav onaj materijal koji ti je jako bitan izađe kvalitetno.

Ukoliko želiš da zakažeš konsultacije ili da naručiš dizajn klikni na dugme ispod i piši