Sve što treba da znaš o logo dizajnu pre nego što angažuješ dizajnera

10/Mar/21

Ovde ćeš otkriti zašto bi trebao da imaš logo, kao i sve ono što jedan klijent treba da zna pre nego što angažuje dizajnera.

Dizajn logoa je ključna stvar koja treba da se uradi pre pokretanju posla.

Na početku, kada smisliš ime, ili to za tebe uradim ja ili neko od mojih saradnika, bilo bi dobro da se krene u kreiranje logoa.

Ako misliš da logo nije bitan, varaš se, veoma je bitan i po meni čak i najbitniji. Logo je taj koji treba da ulije poverenje i predstavi poslovanje. Naravno da su usluga i proizvod važni, kao i komunikacija, ali u većini slučajeva veoma je važan i logo, kao i ceo vizuelni identitet.

Pre usluge, proizvoda i komunikacije prvi kontak sa kupcem ima logo i vizuelni identitet. Dizajn prvi komunicira sa potencijalnim kupcem. Ovo je pravilo u 90% slučajeva kada se potencijalni kupac dvoumi. Ukoliko oni dolaze po preporuci ipak žele da vide firmu koju predstavlja dobar dizajn.

Dizajn logoa. Resenje koje u svom sklopu ima znak
U sklopu logoa se nalazi znak koji ujedno predstavlja i slovo a i činijicu za hranu za kućne ljubimce.

Dizajn mora da uliva poverenje i predstavlja kompaniju u najboljem svetlu.

Kada neko nađe na interentu tvoju firmu, ode na sajt i prvo što vidi u gornjem delu sajta je logo, onda spram njega i izgleda sajta napravi neki vizuelni utisak i kada malo iskroluje, upije sve to, vrati se i počne da čita. Kada čita stiče utisak o tome šta mu prenosi sadržaj sajta i vidi koliko znanja i iskustva imate i to upotpunjuje sa vizuelnim utiskom. Za dobar tekstualni sadržaj zaslužni su dobri copywriteri, ali za kompletnu sliku bitan je sveukupan utisak. Tu spadaju dizajn, tekst, utisci klijenata, reference i portfolio.

Kako logo treba da izgleda?

Dizajn logoa treba na najbolji mogući način da predstavi tvoj posao i firmu kao što sam gore i pomenuo. Treba da ulije poverenje potencijalnim kupcima, da im bude jasno da je firma stabilna, ozbiljna i da drži do najsitnijih detalja.

Stabilnost firme ne mora nužno da se postigne sa boldovanim, teškim logoom nego logotipom koji se pamti lako i urezuje u sećanje.

Lični razvoj – jasno se mogu videti stepenice

Logo mora da bude originalan, a ne generički i već viđen, jednostavan, profesionalan i skladan. Najbolje je ako oko logoa može da se napravi neka priča. To je uvek dobro za dalju komunikaciju.

  • Baš ti je interesantan logo.
  • Hvala.
  • Šta predstavlja ovaj znak?

Onda kreneš da objašnjavaš i predočiš ako ima neki skriveni simbol i tako se nadoveže priča i možda i sklopi neki posao.

Ako preneseš poruku da si za vizualni identitet angažovao stručnu osobu, tvoj budući kupac može biti siguran da ćeš se posvetiti i njemu.

Ono što ja smatram bitnim je to da logo bude primenjiv u svim tehnikama štampe, pa tako i za graviranje, sečenje folija…

Naravno, postoje slučajevi gde se radi i logo za primenu na ekranima i za koji se ne planira primena u štampanom materijalu, eventualno na digitalnoj ili ofset štampi pa nema potrebe prilagođavati logo jednoj boji i pojednostaviti ga.

Jedan znak koji je u procesu izrade, a čija primena će biti isključivo na ekranima, tako da nije potrebno raditi verziju u jednoj boji

Logo koji je u jednoj boji ima najširu primenu i u današnje vreme trendovi su takvi da mnoge kompanije simplifikuju stare logoe, teže smanjenju količine boje i jednostavnijim oblicima. Jednostavno, ako je plan da se radi štampa morate imati logo ili makar verziju logoa koja može da se primeni u jednoj boji.

O čemu treba voditi računa?

Pod verzijom u jednoj boji NE smatram da taj logo bude drugačiji od originalnog, naprotiv, veoma dobro mora da se zna kako izgleda logo i ne sme se stvarati zabuna kod posmatrača, tako da ni slučajno ne sme da se koristi više rešenja logoa.

Nailazili smo i na takve slučajeve u kojima firma koristi dva rešenja, jer nisu mogli da se odluče koje rešenje će im biti glavno. To nemoj ni slučajno raditi. Ono što je isto veoma važno je, NE razvlačiti logo po visini ili širini, tačnije nikako se ne sme deformisati. Logo treba da se koristi tako kako ga je dizajner napravio.

Pored monohromatskog rešenja, treba voditi računa da logo odnosno znak bude vidljiv prilikom umanjenja i ne treba ga preopterećivati viškom linija. Ako se to već uradi treba napraviti ili verziju koja će biti pojednostavljena i koja će se koristiti za umanjenja ili ograničiti dokle logo sme da se smanjuje. Ovo pre početka rada treba definisati.

Logo i znak ne gube na značenju kada su u jednoj boji, a prilikom umanjenja su vidljivi.

Kako da definišemo pravila kako logo sme da se koristi?

Ako je logo u više boja, potrebno bi bilo napraviti i logo u jednoj boji (ako klijent ne insistira drugačije) i logo koji je u negativu, odnosno primenjiv na tamnoj pozadini, osim ako original nije već takav. Pored toga bilo bi dobro da dizajner isporuči logo koji je primenjiv i horizontalno i vertikalno, kada je potrebno da znak stoji iznad logotipa i pored.

Ono što još treba da definiše logo dizajner, ako se prethodno dogovorio sa klijentom, jeste i to šta sme, a šta ne sme da se radi sa tim logotipom odnosno znakom ukoliko ga na korišćenje dobije drugi dizajner, štampar ili neka marketing agencija.

Ovo je obično dodatna stavka i obično se ovaj deo posla ne uključije u cenu logoa i znaka.

Ovo može da sadrži verzije u kojim bojama može da se koristi logo, odnosno znak, na kojim pozadinama, koje intervencije smeju, a koje ne smeju da se rade na logou, gde će biti njegova pozicija na nekom materijalu i koliko sme da se umanjuje.

To sve je definisano knjigom grafičkih standarda, a istu možete još naći i pod nazivom knjiga brenda, knjiga identiteta, pravila brenda, vodič brenda i još mnogo naziva za ovo.

Jedan deo iz knjige grafičkih standarda za Kascha zdrav doručak. Pored toga šta sme a šta ne sme da se radi sa logoom ona je obuhvatala dizajn vizitki, poziciju logoa na vizitkama, memorandumu, autografiku, pattern za primenu na staklu i zavesama, flajere… Malo više o ovome može se videti u projektu na mom Behance profilu

Koji su formati koje treba dizajner da isporuči?

Logo dizaner kada napravi logo uradio je jedan deo posla i klijent bi od njega, ako su se tako dogovorili, trebao da dobije vektorska rešenja. Nekada na nekim sajtovima kao što su Fiverr i slični klijent vidi nekog dizajnera koji radi po nekoj jako jeftinoj ceni, angažuje ga i onda skonta da mora da doplati višestruko za vektorski logo i da je mogao da angažuje bilo kog drugog dizajnera. Kod mene se u startu podrazumeva da logo mora da bude vektorski.

Zašto logo mora da bude vektorski?

Ako planiraš da se logo koristiti u mnogim tehnikama štampe, da se implementira na dizajn ambalaže, gravira, izrađuje pečat, koristi za folije na izologu, onda je potrebno da bude vektorski. Uglavnom, u 95% sučajeva, je potreban vektorski logo pre ili kasnije.

Pored toga što je vektorski logo potreban ako planiraju da se rade pomenute akcije on je podložan i beskonačnom povećanju bez gubitka kvaliteta.

Ovde možete videti da se prilikom uvećanja ne gubi kvalitet.
Tu je takođe opcija vertikalnog i horizontalno orijentisanog logoa i znaka.
Na ovom primeru mogu da pomenem i ono isključenje sujete odnosno saradnju klijenta i dizajnera. Ja sam predložio rešenje sa ručno pisanim slovima i da se kod psa vidi samo jezik, a klijent je predložio da namiguje i da ima kuvarsku kapu.
Pored svega toga ovde sam napravio namerno jednu grešku, a to je da je horizontalni logo umanjen više nego što bi trebalo i da se slogan ne vidi. U tom slučaju po meni treba ili isključiti slogan ili ograničiti umanjenje.

Zato proveri da li ti dizajner isporučuje nakon završenog posla i vektorske fajlove. Neki od njih su ai, eps, svg, pdf, cdr… Najbolje je da pdf bude obavezan pored još nekih od pomenutih, jer ako ti na primer neko isporuči cdr fajl i dalje ga prosleđuješ nekom da ti radi dizan na primer ambalaže, on neće moći da ga otvori ako nema Corel Draw, a pdf može otvoriti u bilo kom programu. Pored toga traži da ti svakako pošalje i one formate koje i ti i svako drugi mogu pogledati na ekranima, a to su jpg i png.

Da li je logo isto što i znak?

Ovo je ono što stvara zabunu kod mnogih ljudi, pa čak i kod mnogih dizajnera.

Da li je logotip isto što i logo, da li je znak i logo jedno te isto, da li je logotip kombinacija znaka i logoa ili je logotip samo slovni deo, a logo komplet i da li je znak isto što i simbol….?

Logo

Ima tu nekih nejasnoća i to je ono što me klijenti često pitaju. Sada ću u par rečenica otkloniti zabludu.

Evo šta wikipedia kaže o logou.

Logo je isto što i logotip i u pitanju je rešenje koje se sastoji od slovnih znakova tj. tipografije.

Znak predstavlja neko vizuelno rešenje koje koristi neki grafički element: ikonicu, ilustraciju, grafizam, monogram.

Ovaj zeleni zub je znak.

Pravilno je reći dizajn logotipa (logoa) i znaka kada se radi o svemu zajedno, ali se vremenom odomaćilo logo dizajn i kada je slučaj o rešenjima koji imaju i logotip i znak.

Pribegavamo skraćenicama radi brže komunikacije pa je tako i odomaćen naziv logo dizajn.

Sve u svemu kako god da se zove treba shvatiti njegovu ili njihovu važnost.

Malo više na tu temu pisao sam u ovom blog postu.

Šta ako mi se rešenja za logo ne svide?

Kada kažem klijentu da od mene dobija 3 različita rešenja, nakon čega u drugom krugu može izabrati jedno koje još dodatno mogu doraditi, mnogi imaju istu sumnju. 

Ja ih razumem apsolutno, jer u današnje vreme, mnogo je njih koji se bave dizajnom i klijenti su se susretali sa raznima, tako da neki od njih imaju i loša iskustva. Neki su samo sumnjičavi, ali ja i to razumem i tu sam da te razuverim. Ono što treba naglasiti jeste i to da je bitnije da logo bude dopadljiv kupcima i korisnicima usluge, da oko njega može da se razvije neka priča. Ako već vidite da dizajner ima iskustva, dosta projekata iza sebe, dobre reference verujte mu da zna šta radi.

Ja sam već više od 13 godina u grafičkom dizajnu, ali pre svega u logo dizajnu. Dok ne dođem do ta tri rešenja koja se meni najviše sviđaju nastane mnogo skica, pre toga prođe vremena u razmišljanju i kombinovanju u glavi, vizuelizaciji rešenja, pa čak i sanjanja procesa.

Logo dizajn mi je velika strast i njemu pristupam sa veoma puno pažnje, tako da i klijente uglavnom brzo razuverim i otklonim njihov strah i sumnju. Kako sam i sam u preduzetništvu nekoliko godina razmišljam iz drugog ugla, pored toga da logo bude dobar dizajnerski, da bude primenjiv, ali i dopadljiv ciljnoj grupi i zato ga radim kao i sebi da ga radim. 

Pre početka rada na dizajnu logoa od klijenta zatražim sve potrebne smernice i odgovore na pitanja. Tokom ovih godina sam video koja su neka pitanja najpotrebnija i od nedavno kreirao i upitnik koji olakšava i dizajnerima i klijentima. Ukoliko si dizajner i potreban ti je upitnik za dizajn piši.

Nakon iščitavanja odgovora pristupam istraživanju, razmišljanju, vizualizaciji ideja u glavi i kroz skice i na kraju crtanju na računaru, određivanju boja, pravljenju varijacija i selekciji najboljih rešenja. Ako se sve ovo dobro definiše šanse da se nakon ta tri rešenja ne dobije i dobro finalno su 1%.

Ukoliko ti je potreban dizajn možeš me kontaktirati klikom na dugme ispod.

Ukoliko na početku spram nekih tvojih ideja i onoga što ti se svidi vidim da to ne bi bilo najbolje rešenje, jer se radi o logou koje je pregazilo vreme, nije najbolje sa estetske strane ili takav stil logoa nije primenjiv na svim tehnikama štampe ja dam smernice, pokažem neke primere kako bi to trebalo da bude, kako bi dobili najbolje moguće rešenje logoa.

Cilj mi je da dobijem rešenje koje će se mnogima svideti, biti primenjivo u svim tehnikama štampe i sa kojim ćeš biti miran 15 godina, pa i više, bez da moraš opet da angažujeteš mene ili nekog drugog dizajnera za redizajn.

Ako hoćemo dobar rezultat, veoma bitna stvar je iz posla isključiti sujetu, pa ako klijent ima neku super ideju i predlog tu sam da to saslušam i primenim u dizajnu logoa.

Najviši cilj mi je zaista da rešenje za logo bude najbolje moguće i zato dajem svoj maksimum u tome i trudim se da klijentu dam konkretne argumente zašto baš to rešenje.  

Ono što možete videti na slici levo je rešenje koje nije primenjivo, napravljeno u nekom besplatnom logo kreatoru na internetu i sa njime je klijent došao na sastanak.

Odmah sam mu rekao da logo nije primenljiv, da ga je pregazilo vreme, tačnije nije moderan, a kao najveća zabuna je to što ima dva znaka, zrno kafe u O i šoljica iznad.

Logo je generički, nije mu pristupio čovek, niko se nije posvetio njemu i razmišljao i jednostavno logo generatori nikada neće moći da daju rešenja kao čovek. Možda to u nekim poslovima prolazi, ali ako gradite brend i ozbiljnu priču, onda logo mora biti urađen profesionalno.

Desno rešenje logoa je jasno, vidi se šta je znak, provučena je jedna dobra ideja u slovu A i logo je u jednoj boji, što znači da je primenjiv i u laserskom graviranju i sečenju, sito štampi, kao i svim drugim tehnikama štampe.

Kome rešenje treba da se svidi?

S obzirom da sam gore napomenuo da je najbitnije da se logo svidi kupcima, da razjasnim.

Neki klijenti forsiraju da se radi rešenje logoa koje njima treba da se svidi i nije im bitno ni mišljenje dizajnera ni kupaca.

Oni mogu biti u pravu samo u dva slučaja.

Prvi je taj ako baš imaju veoma istančan osećaj za lepo i neverovatno dobru ideju. To nije nemoguće i to je ono što ne bi trebalo da izazove sujetu kod dizajnera, nego baš naprotiv, da ga pokrene.

Drugi slučaj je ako samo klijent treba da kupi taj proizvod i nije mu bitno da se dizajn njegovog logoa svidi korisnicima ili kupcima (neće uvek moći svima). Logoi velikog broja svetskih brendova koje mnogi navedu kao primere rešenja koja im se sviđaju zapravo nisu odmah nailazila na simpatije vlasnika firmi.

Jedan od njih je i logo za NIKE.

Apple logo mnogi navode kao broj jedan logo koji im se svidi, ali sigurno znamo da je neki dizajner drugima ponudio to rešenje (a da ne postoji kompanija Apple), da bi rekli da je lud, da im se to ne sviđa i nema smisla i ne uklapa se uz njihovu delatnost.

Vezujemo se za neke logoe tek kad čujemo priču i kad je to nešto zaista velik brend. Zato, kada je to moguće treba u logo ugraditi priču i podstaći ljude da je pričaju i budu ambasadori brenda.

Ovde su neka od neusvojenih rešenja

Da li treba da imam i znak?

Zavisi, nije loše da imaš znak, ali nije neophodno.

Ja sam se za svoju agenciju Bresign odlučio na logo bez znaka, samo ručno pisana slova koja su estetski lepa i ništa više. Dok je moj lični logo sastavljen od srednjih slova mog prezimena i imena oborenih za 90° i kao takvi predstavljaju prste jedne ruke i rame koje simbolizuje nekog ko sedi za tastaturom, ali i nekog ko se uhvatio za neku ivicu da se podigne (kada padnem, ustanem i dalje krenem). Ovo je ovako malo sve aprstraktno ali kad sa nekim uživo pričam lakše je da se objasni prateći i taj logo.

Logo moje agencije Bresign

Nekada, kada u okviru logotipa imate neki znak nije potrebno da se radi i dodatni znak da se ne bi stvorila zabuna.

Ako se pribegava tome da se pravi znak u okviru logotipa, da se od nekog slova napravi znak, ja preporučujem da to bude jedno slovo, jer sve preko toga bi izazivalo konfiziju kod posmatrača.

Često kada se klijenti odluče na redizajn ne smeju puno da promene logo jer se boje šta će potrošači reći, a oni često to prihvate dobro, naravno ako je i logo dobar.

To svakako otvara vrata i za nove korisnike, tako da nije loše, tamo gde je to potrebno, uraditi drastičnu promenu logoa i o tome obavestiti kupce.

Ako se moja firma bavi sa nekoliko različitih delatnosti kako može da se reši dizajn logoa i znaka?

Ne mora uvek sa simbolima da se predstavi delatnost, jer to može da bude zaista previše ako je tu više delatnosti i na kraju izgleda smešno.

Bolje je naći neki univerzalni znak koji će simbolizovati nešto vezano za tvoju firmu ili nositi neku skrivenu poruku oko koje se može dodatno graditi priča. Ako imaš neki takav logo od njega uvek možete početi komunikaciju, ispričati neku zanimljivu priču kako je dizajner došao do toga. Ja svoje ideje i inspiraciju prenesem i klijentu i on dalje može tu priču da koristi kada priča o logotipu svojim saradnicima, klijentima i prijateljima.

Dobra opcija je u tom slučaju i vizuelno lepo uklopiti inicijale firme kao što je na ovom primeru.

Pored toga, ako je tu i agrar i trgovina i transport i građevina… U tom slučaju takav logo može i da se reši kao tipografsko rešenje ili da svaka delatnost (ćerka firma) ima svoj logo i znak, ali da je jasno da se radi o jednoj grupaciji. Kao što je slučaj na primeru ispod.

Može se raditi i ručno pisano slovno rešenje ako je firma takva da bi se uz nju ovo uklopilo.

Ovo je uvek zanimljiv izazov kome volim da pristupam i da ga rešavam.

Zašto je važno da logo bude prepoznatljiv?

Ovo je mnogima jasno. Ako imaš jedinstvenu priču kako je nastao jedan logo, logo koji budi neku emociju kod onog ko ga gleda i nije nešto što je već puno puta viđeno on definitivno bude nešto što se ureže u oko posmatrača.

Još ako ima neku skrivenu poruku ili simbol onda oko toga može da se izgradi dodatna priča i kad ljudi vide to, odnosno kažeš im, pa onda i sami vide, reakcija je uglavnom divljenje.

Ne moraš sakriti simbol koji neće niko videti, možeš suptilno napraviti da primeti 10% posmatrača, pa kad otkriješ posle nekog vremena svima, onih 10% će se osećati posebnima, a ostali će biti oduševljeni.

Navešću samo dva primera koja verovatno već znaš, a to su logoi Amazona i FedEx-a. Amazon od A do Z ima strelicu koja obrazuje osmeh i koja govori da kod njih u šopu ima sve od A do Z, mada ide i priča da je to zbog knjiga sa kojima su počeli, zato što se knjige ređaju od A do Z. FedEx između E i X ima strelicu koja simbolizuje kretanje napred.

Ghaf je drvo koje može da se nađe u pustinji i često je u UAE odakle je i klijent bio. Iz tog razloga sam i odlučio da znak bude sastavljen od dva drveta i obrazuje slovo G. Ovo je logo koji sam radio u PopArt studiju dok sam bio tamo.

Nakon dobro urađenog logoa lakše je graditi brend.

Čekaj, pa zar logo nije brend? Neeee. O tome će biti priče u nekom narednom blog postu na temu brenda i brendiranja.

Logo je prvi i najbitniji za gradnju brenda i zato uložiš u svoju firmu i proizvod da on bude prepoznatljiv i da jednog dana postane brend.

Donesi ove odluke:

  • Da se vizuelno istakneš od konkurencije
  • Da bi imao logo koji priča priču
  • Da bi odao utisak da tvoja firma vodi računa o detaljima
  • Da logo izazove emociju kod posmatrača
  • Da se logo urežete u svest posmatrača

Nakon toga prati rezultate i skupljaj utiske koje kupci iznose o promeni.

U nekim od narednih postova biće reči o ceni logoa, procesu kako teče izrada i još detalja iza scene.