Intervju – Bojan Stefanović Logoholik

16/Apr/15

Kako mi je logo dizajn najzanimljivija tema i omiljeni deo posla za današnji intervju sam zamolio čoveka koji će moći da vam kaže nešto više o logo dizajnu i o tome kako je tekla njegova karijera. To je Bojan Stefanović Logoholik.

bojan-stefanovic-logoholik

Pozdrav. Ko je ukratko Bojan Stefanović i čime se bavi?

Rođeni Beograđanin, večni optimista, logo nindža 🙂.

Kada si se zainteresovao za dizajn i da li te je logo dizajn oduvek najviše zanimao?

Kroz osnovnu i srednju školu sam se “provlačio“ na osnovu „dizajniranih“  svezaka – znao sam da provedem i po par sati dnevno prepisujući  ponovo lekcije, praveći prave male dizajnirane mini udžbenike. Pošto sam uvideo da to prolazi kod učitelja, ta opsesija me je prilično navukla na pojmove tipa tipografija, layout, forma, ilustracija, te sam tako uvideo moć vizuelne komunikacije i automatski odredio moju buduću profesionalnu karijeru.

Zašto si se baš opredelio za logo dizajn?

Smatram da je vizuelni identitet esencija grafičkog dizajna.

sajam-namestaja-beograd-logo1 - Copy

Od kada se profesionalno baviš dizajnom?

Posle završene srednje škole, s početkom devedesetih, krenuo sam prvo kao ofset mašinista, da bih za par godina “avanzovao” u junior grafičkog dizajnera u Profi Dizajn Group-u (iz koga je kasnije nastao http://www.grafix.rs/). S početkom ovog milenijuma 🙂 dogurao sam do pozicije art direktora u http://www.srebrn.rs .

Kako pristupaš dizajnu logoa?

Sa punom posvećenošću 🙂

Na koji logo si najponosniji?

HappyTV – toliko osmeha na dečjim licima je najbolja nagrada i satisfakcija za uloženi trud.

happytv-published-logo-design

Koji još dizajn voliš da radiš pored logo dizajna?

Sve vezano za print, mada, s obzirom da taj medij polako umire 🙁, sve više se okrećem ka UI/UX.

Koji software koristiš za logo dizajn? Jesi li oduvek taj koristio?

Adobe Illustrator je još uvek zakon, mada moram priznati da mi je pre petnaestak godina prelazak sa CorelDraw!-a bio prilično mukotrpan – ali je vredelo (Happy TV logo sam inače radio u Corel-u).  U vreme dok sam „gulio“ pripremu za štampu po beogradskim štamparijama i prepress studijima, pratio me je nadimak „dr Korel“ 🙂.

Znam iz ličnog iskustva da logo dizajner razmišlja 24/7 i da je ideja veći deo posla, dok je realizacija uglavnom nešto što se brzo uradi. Je l’ kod tebe isti slučaj?

Ideja je sve. Pogotovo za vrhunski branding.

Koliko često skiciraš rešenja?

Ne toliko često koliko bih trebao 🙂 ali generalno, sve počinje od skice.

Koliko ti prosečno treba vremena za jedan logo?

1-20 dana,  u proseku 14..

Šta je to od specifikacije što obavezno zahtevaš od klijenta?

Minimalno – Ime firme/servisa i delatnost, optimalno i idealno – http://logoholik.com/start-your-project/

Šta je po tebi najbitnije u logo dizajnu? (3-5 reči)

Izazvati maksimalnu reakciju ciljne grupe uz upotrebu minimalnog broja elemenata – bingo!

sourcing-factory-2

U koliko knjiga do sada su objavljeni tvoji radovi? Da li se za iste prijavljuješ sam ili pokupe negde sa neta tvoj rad i kontaktiraju te za objavu?

Dosad su moji radovi publikovani u dvanaest svetskih logo publikacija i priličan broj online galerija. U vrlo malo slučajeva su me izdavači direktno kontaktirali (to se uglavnom dešavalo pre desetak godina, kada tržište nije bilo toliko „zasićeno“). Pratim „call for entries“ na googl-u pa reagujem adekvatno. Neki naplaćuju članarinu (Logolounge.com, http://www.graphis.com/competitions/call-for-entries/), dok su ostali uglavnom free.

sky-of-love-logo-design-on-the-cover-of-taschen-logo-design-vol-3

Da li su ti nagrade koje si dobijao donosile bolje klijenate i više posla?

Evo šta kaže moj dragi prijatelj i kolega saborac 🙂 Raja Sandhu http://rajasandhu.com/ koje su prednosti ako ti logolounge objavi rad:

The benefits of having your work published in a few volumes of logolounge for me were:

*Get to proove to my parents that I haven’t been ‘building computers’ all these years, something they tell others when asked what I do lol.

*Walking into book store and heading over to the design section only to see someone browsing the logolounge book for inspiration, on the same page as one of your logos.

*Has some effect on gaining more work but I have not been able to quantify that, although I know it does show a potential client you have been ‘published’ but I still can’t say it has been a deciding factor in landing me a job but it has been mentioned.

*Regarding ROI, I’d say it’s definitely there in a non tangiable way, less so, monetarily. Again, hard to quantify.

*Cool to show your girlfriend… ‘hey look, I made this’…otherwise, your other friends just don’t get it that there is multimillion dollar logo design industry.

Šta misliš o cenama za logo dizajn u poslednjih par godina? Da li uvek uspeš da naplatiš svoj rad adekvatno ili si morao u poslednjih par godina da smanjuješ cene i prilagođavaš se tržištu?

Nažalost, kao i u svim ostalim industrijama, došlo je do priličnog zasićenja, delom su za to krivi i mnogobrojni „logo contest“ sajtovi, te stoga su i cene otišle dole L. Moraš da se prilagođavaš tržištu – ili te nema 🙂.

Kako klijentima prezentuješ svoje radove? Da li imaš za svaki logo posebnu priču, da im uz prezentaciju dočaraš ideju koju si imao?

Generalno da, trudim se da kroz prezentaciju ispričam priču o njihovom novom vizuelnom identitetu, ali više kroz upotrebu logotipa u kontekstu – mockup, manje kroz reči, ja ne volim kada moram da objašnjavam dizajn… vizuelni identitet mora sam da priča.

exitive-published-logo-design

Šta radiš ukoliko klijent ima neke posebne zahteve koji će odvesti logo u pogrešnom smeru?

Uhvatim se za glavu 🙂. Uglavnom se trudim da ih edukujem i kroz primere i praksu objasnim i dobranim svoj stav/direkciju. Na kraju dana, neretko mi klijenti budu zahvalni za trud.

Da li si ikada učestovovao na nekim logo konkursima i da li prodaješ logoe na nekim od stock sajtova?

O, da… nekada davno bio sam „glavna faca“ na sitepoint.com (za mlađe, to se sada zove 99designs 🙂). Još uvek imam nalog na http://brandcrowd.com/users/portfolio/logos/Logoholik mada je ranije to bio mnogo bolji community, cene i sve ostalo (prvobitno IncSpring).

Šta treba da znaju mladi dizajneri kada odluče da se posvete logo dizajnu?

Pravac Logopond.com, dribble.com, behance.com – gledaj, snimaj, uči i dizajniraj, pa u krug 🙂

servana-logo-1 vip-come-and-grow-logo-design ethical-studios-1 dajdaj-2 vibrant-drive-2

 

Bojan Stefanovic

http://logoholik.com/