Roman “Preokret”

13/Jul/17

Pre dve godine sam završio svoj davno započet roman i poslao rukopis u par velikih izdavačkih kuća. Kako su me iste odbile, zbog svog godišnjeg plana, politike poslovanja i sličnog, odlučio sam da ipak ovo stavim na besplatan download. Iz nekih izdavačkih kuća sam dobio pozitivne komentare i ohrabrenje da istrajem u svom pisanju. Svakako mi i prilikom slanja u izdavačke kuće cilj nije bio na nekoj zaradi od ovoga, već da ono što sam pisao ugleda svetlost dana. Više volim štampanu knjigu od pdf-a koji čitam na ekranu i zato mi je bila želja da se ovo štampa, što ne znači da neće nekad.  Roman se od početka do kraja puno menjao, kao i moja uverenja. Sada kada ga sagledam u celini dosta toga bih menjao, ali onda se ne bi video taj tok promena i sam taj preokret. Takođe bi opet prošlo mnogo godina dok ne izmenim sve to, jer mi ovo nije primaran posao.

Preokret je roman koji govori o svršenom studentu književnosti iz Novog Sada, koji je završio fakultet sa prosekom malo ispod 10. On je za vreme fakulteta, a i ranije bio veoma talentovan za pisanje, kako proze tako i poezije. Nakon završenog fakulteta, devojka sa kojom se dugo godina zabavljao odlazi u Francusku i posle par meseci sve ređe komunikacije telefonom njihov odnos se hladi, da bi se na kraju i prekinuo. On ostaje zarobljen u sistemu, Srbiji i svojim pogrešnim uverenjima i radi najgore poslove kako bi se izborio za egzistenciju, ne želeći da se vrati na selo kod roditelja. Njegov talenat je pojeo sistem i njegova shvatanja sveta oko sebe, a samopouzdanje iz dana u dan mu se sve više srozava. Živi jednim pogrešnim načinom života. Nakon smrti oca, vraća se na selo, gde je posle godinu dana pisanja i rada na sebi odlučio da se vrati u grad i da pokuša ponovo. U trenutku kada odluči da preuzme život u svoje ruke njegov život postaje umetničko delo. Upoznaje novu ženu, izdaje romane, koji postaju veoma brzo bestseleri. Na kraju neposredno stupa u kontakt sa ženom koja ga je ostavila pre više od 10 godina i otkriva istinu.

Ako vas je zainteresovalo preuzmite pdf, pa čitajte u putu do mora, na plaži, u hladovini ili gde god budete odlučili da provedete godišnji ili kada ugrabite priliku od posla. Neko će se naći u pojedinim delovima knjige, neko možda i neće, nekom će se svideti, nekom neće… Uostalom kao i kod svega drugog mišljenja su podeljenja.

Preuzmi roman