Tara – spoj sa prirodom

14/Jul/17

Lutamo po svetu, a svoju državu uvek nekako preskačemo i ostavljamo je za kasnije. Da li za penzionerske dane ili za kad? Ko zna. Činjenica je da imamo prelepu prirodu i predele koji nam odmaraju i dušu i telo, a uvek nekako bežimo u evropske metropole najpre, pa posle na neke daleke destinacije, a država naša nam postaje nedostižna i najdalja destinacija.
 
Planirali smo da uskršnje praznike provedemo u Austriji i obiđemo Grac i Salzburg, jer do sada nam se ovi gradovi nikad nisu našli na putu. Pošto uglavnom kasno isplaniramo, par dana pred put, dobar a povoljan smeštaj nismo uspeli da nađemo i odlučili smo da ipak odemo na Taru. Iako smo malo bili razočarani znali smo da je to za više dobro i tako je i bilo. Bili smo oduševljeni Tarom, njenim vidikovcima, čistim vazduhom, netaknutom prirodom, suncem, kišom, vožnjom krož šumu, šetnjom kroz šumu, hranom i vodom.
 

 
Svima koji su je do sada preskakali toplo preporučujem da je što pre posete. Samo 4-5 sati vožnje od Novog Sada i tu ste. Ako su ljudi iz Japana mogli da dođu i snime film ovde, onda i mi možemo da odemo na vikend i povežemo se sa prirodom. Da napomenem, kad god idete u prirodu gledajte da smeće ne ostavite tamo, jer mislim da ne biste voleli da kada se vratite za koju godinu na tom mestu zateknete deponiju. Odložite ga kod sebe i bacite u prvu kantu na koji naiđete. Nekada ih ublizini neće biti, ali u prvom selu, na pumpi ili u smeštaju će biti.
Tara nije popularna kao Zlatibor i samim tim nema neki centar prepun restorana, kafića, prodavnica, hotela, ali to zapravo i jeste čar ove planine. Mi smo bili smešteni u Kaluđerskim Barama, gde postoji jedna prodavnica, restoran, suvenirnice i hotel Omorika. Ovde smo se odlučili za smeštaj jer se kolima relativno brzo stiže do svega.
 
O onome šta na Tari treba posetiti ne bih pisao i dužio, sve ću prikazati na fotografijama sa ovog putovanja, pa ako vam se svidi guglajte i pogledajte detalje, a najbolje put pod noge i da se lično uverite i iskusite. Jedino šta bih pomenuo jeste pronalazak smeštaja. Velik broj kuća se ne oglašava na Bookingu, ali možete ih naći na sajtu http://www.tara-planina.com/odmor.html.Naš smeštaj je bio http://www.tara-planina.com/apartmani-kula-tara.html i vrlo rado ga svima preporučujem. Cena u aprilu je bila sasvim pristojna, za drugi period godine ne znam, a smeštaj možete videti na fotografijama. Kako je na fotkama, tako je, nije ništa zamaskirano. Vlasnik smeštaja je veoma ljubazan. Za Uskrs je svima doneo činijiu sa farbanim jajima, a i stoji vam na raspolaganju šta god da vam zatreba.

Vidikovac između Valjeva i Bajine Bašte. Pogodno mesto za predah.


 

Ako je ova buba uspela da savlada prepreku, šta je za vas put do Tare.

Vidikovac Crnjeskovo blizu Kaluđerskih Bara


 

Vidikovac Crnjeskovo


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mitrovac


 

 

 

 

Vidikovac Banjska Stena. Fenomenalan pogled i energija.

 


 

 

Naravno i Drvengrad i Mokra Gora kad su već tu

Šarganska osmica

Crkva Sv. Jovana Krstitelja – Mokra Gora


Višegrad – na Drini ćuprija je na 50ak km od Kaluđerskih bara


 
Daždevnjak ide po obrok (glistu, na levom delu fotke)

Zaovine

Manastir Rača kod Bajine Bašte

Uživajte i doživite Taru, nije sve u svetskim metropolama, nešto je i u prirodi, zapravo više je.