Dizajn Logoa i Znaka – kako doći do najboljeg rešenja

15/Mar/15

Dizajn logoa i znaka, kao što ste mogli da pročitate u tekstu “O meni” je kategorija u grafičkom dizajnu koja je za mene nešto posebno. Znak prvi komunicira sa posmatračem i potencijalnim klijentom i veoma je važno da se iz njega vidi što više. Da se vidi kakva je firma koja stoji iza tog znaka.

Ja volim da provučem neki skriveni simbol kad god za to imam prilike, a često se desi da bude. Takva rešenja kada predložim klijentima u 90% slučajeva budu usvojena. Gledam da na poseban način pristupim istraživanju konkurencije, ciljne grupe i prilagodim ih zahtevima klijenta, a opet da im dam svoju notu i da ispoštujem sve što jedan dobar logotip i znak moraju da imaju. Da bude primenjiv u svim tehnikama štampe, da postoji mogućnost da se lako seče na folijama da se radi lasersko graviranjei sečenje, zlatotisak, pregovanje i slično. Ako klijenti žele da logo bude realističniji i da bude sastavljen od gradienata, više boja, odsjaja i senčenja, onda uvek napravim verziju u najviše tri tona, kako bi primena logoa mogla da bude veća. Naravno nekada nemam potpunu slobodu, jer klijent ima već zamišljeno rešenje, skicu ili izmeni rešenje toliko da ono ispadne iz reda u kom čekaju mnogi logoi za ulazak u portfolio. Često pored tog njihovog dam i jedan svoj predlog. Uvek gledam, ukoliko je taj predlog bolji, da ga nametnem, da li kroz bolju prezentaciju ili kroz neka dodatna objašnjenja iz kojih će zapravo videti tu skrivenu poruku koju logo nosi i koja se možete videti u skrivenom simbolu, negativu i slično.

Naravno u poslu treba ostaviti sujetu po strani i treba saslušati klijente jer se neretko dešava da i oni imaju sjajnu ideju kako njihov znak i logotip treba da izgleda, a od Vas žele da to upakujete što bolje moguće, što je bio slučaj sa Boyantom. Ukoliko imate bolju ideju niko Vam ne brani da je predložite, ako nemate potrudite se da njihovu ideju što bolje i profesionalnije realizujete.

Logo Dizajn

Logo je rađen za muzičara iz NY Bojana, čije je umetničko ime BoyAnt. Prvobitno je rađen samo znak b, odnosno glava mrava, koja je simbolizovala i notu.Od znaka je nastao ceo Logotip

Logo DIzajn - Spin

Stonoteniski klub Spin. Mislim da je sve jasno, ali da objasnim ukratk. Vide se reketi za stoni tenis i loptice koje su u pokretu, a u negativu je slovo S.

Logo-ObuciSe-Final

Obuci Se u svom znaku krije ofinger, slovo o i objektiv.

eTender

eTender, je sajt koji je prventsveno namenjan aukcijama i stoga je u malo slovo e skriven aukcijski čekić ili kako god da ga nazovem.

Logo Diyajn

Predlog logoa i znaka za BricoS. Slovo B i S uklopljeno u jednu celinu koja predstavlja kuću.

Nekada se to radilo na jedan drugačiji način, ali da ne spominjem istoriju, jer bi se naši preci naljutili kada bi videli koliko se danas vrednost dizajna logotipa i znaka srozala. Konkurencija je ogromna, cene su neverovatno niske i sve manje se shvata važnost logoa  /znaka. Neki su spremniji da izdvoje više za ubruse ili tolet papir na godišnjem nivou nego za logo, jer ne vide važnost logoa za njihovu kompaniju. Naravno, uvek imam izuzetaka, koji znaju da cene rad dizajnera, veruju mu i spremni su da plate za dobar logo znajući koja je važnost istog. Veoma je važno, ako ste se odlučili da zatražite pomoć dizajnera za kreiranje logoa za vašu kompaniju, da shvatite da je važnije da se vaš logo dopadne vašoj ciljnoj grupi nego Vama samima. Zato nije na odmet predstaviti neka finalna rešenja svojim mušterijama i videti kako i oni reaguju na njih.

Za sada sam samo načeo temu dizajna logotipa i znaka, iznoseći nešto iz mog ličnog iskustva, ali svako ima neki princip po kom radi. To je jedna neiscrpna tema i verujem da će se svako od vas prepoznati u ovome, bar će prepoznati neku fazu svoje karijere.

Pogledajte još neke od primera u mom portfoliju ili u blogu Mesec dana za logo dizajn

Ukoliko ste zainteresovani za dizajn logoa i znaka slobodno Naručite Dizajn