Intervju – Sanja Čežek

20/Mar/15

Sanja Čežek rođena Šajatović je grafička dizajnerka iz Novog Sada, koja je radeći ono što voli i konstantnim radom na sebi uspela sa svojih nepunih 27 godina da izgradi zavidnu karijeru, osvoji nagrade i izgradi ime koje će, verujem, biti uzor mlađim generacijama koje se odluče da krenu ovim putem. Verujem da će ovaj intervju i podstaći mnoge da rade ono što vole i da slede svoj put i intuiciju, ne posustajući na preprekama. Ukratko, da će biti istrajni u onome što vole, jer će samo tako ostvariti svoje ciljeve.

Sanja Čežek

Ćao Sanja. Od kada datira tvoja kreativnost i ljubav za umetnošću?
Ćao Gorane, hvala za poziv za intervju.
Ne bih znala da kažem tačno od kada datira, ali otprilike sa tri godine sam nacrtala svoju prvu vevericu, haha. Znam samo da sam, od kada znam za sebe, imala potrebu da crtkam.

Kako si se odlučila za umetnost i umetničku školu?
To je bilo poprilično intuitivno i spontano. Već u šestom razredu sam donela čvrstu odluku da je umetnička škola mesto na kom mogu da zamislim sebe. Tada sam već imala oko 30-ak nacrtanih i napisanih stripova, išla na razne likovne radionice… Roditelji su mi pomogli puno oko dodatnih informacija u vezi sa ostalim opcijama, nikada nisu vršili pritisak na moje životne odluke i hvala im na tome.

Da li si poželela kada si upisivala akademiju da ideš negde preko da studiraš?
Da, definitivno mi je to bila želja i stremila sam ka tome nakon upisa. Ali oduvek sam sebe zamišljala na nekom drugom mestu i nekom drugom poimanju “normalnog”. Drago mi je da sam imala priliku da, sa nepunih 27 godina, radim sa toliko različitih ljudi i pod različitim okolnostima, učim jezike i istražujem nove gradove.

Znam za tvoju ljubav prema Japanu i želju da odeš tamo na usavršavanje. Da li je prepreka da odeš tamo bila papirološke prirode, kao što je slučaj kod nas u državi?
Zapravo najveću ljubav sam oduvek gajila prema japanskoj kontradiktornosti između njihovog načina života i izražavanja u umetnosti. Dve godine sam učila japanski, kako bih aplicirala za stipendiju za studije u Japanu. Međutim, kada je došlo vreme, Japan je bio pogođen strahovitim zemljotresom i Priroda je donela odluku umesto mene.

Da li i dalje imaš ideju da odeš tamo da radiš ili će Japan biti samo na listi turističkih destinacija?
Iskreno, posle tog iskustva i nesreće koja je zadesila te ljude, prestala sam da planiram bilo šta tako veliko u svom životu. I mnogo je lepše kad prestaneš da predefinišeš velike planove, stvari, nacije i ostalo. Japan mi je uvek tu negde u glavi, videćemo ko će kome pre da dođe, on meni ili ja njemu.

Japan-kalendar

Pogledajte ceo Sanjin projekat na: https://www.behance.net/gallery/1107167/Nippon-calendar-2011

Koji je tvoj prvi posao na kom si angažovana i kakvo je bilo iskustvo?
Veruj mi ne bih mogla sada da se setim, ali bilo je raznih iskustava. U početku sam najviše radila ilustraciju, ali s obzirom na to da volim da menjam polje interesovanja, brzo sam  se ubacila u web dizajn, aplikacije, postere i ostale segmente. Bilo je loših iskustava, koje ne pamtim toliko u detalj ali su najpoučnija, a bilo je i dobrih iz kojih su izašle dobre stvari i drugarstva.

Koje su to nagrade koje si dobijala do sada?
2010. Godine sam osvojila prvo mesto za najbolji poster muzičkog festivala Nomus. Prva aplikacija na kojoj sam radila 2012. Godine, bila je izlistana u top 10 najboljih edukacionih aplikacija od strane iTunes USD. Prošle godine sam zajedno sa strategom Marijom Gablikovom šortlistovana za “Young Lions Cannes”, a na dodeli nagrada iz oblasti Slovačkog advertajzinga “Zlaty Klinec”, osvojila bronzu u kategoriji print i srebro u kategoriji branding.

Sanja-Nagrada

Da li si u Srbiji ikada imala stalno zaposlenje?
Već početkom druge godine studija sam počela intenzivno da sarađujem sa Muzičkom organizacijom Novog Sada, tako da kada sam završavala akademiju sam uveliko imala klijente i saradnike i nisam nikada imala niti tražila stalno zaposlenje, ali odgovarala mi je fleksibilnost koju freelance daje.

U kojim sve državama si radila nakon odlaska iz Srbije?
Radila sam u Austriji, Slovačkoj i Češkoj.

Gde sada živiš i radiš?
Od početka 2015. godine, živim i radim u Pragu.

Od kada je tvoj nickname odnosno umetničko ime Sanjček?
Moju sestru od ranije zovu Majček, pa su vremenom i mene prekrstili u Sanjček.

Bavim se ovih dana nekim zakonima privlačenja i izučavam to, pa sam primetio jedan zanimljivi detalj. Tvoje umetničko ime koje datira još od davnih dana je spoj tvog imena, države u kojoj trenutno živiš i onoga što je najinteresantnije tvog sadašnjeg prezimena.  Da li si to primetila i šta misliš o tome?
Hahaha, pa neko mi je slično ovo spomenuo, ali nisam do tada ni razmisljala. Smešno je koliko je velika i zanimljiva slučajnost da se to desilo.

U kojoj agenciji radiš danas?
Trenutno sam zaposlena kao art direktor u Kitchenu, manjoj advertajzing agenciji i trudimo se da svaki dan skuvamo nešto novo i fino za naše klijente.

Da li pored studijskog angažmana uspevaš da se baviš i freelance-om ili više voliš da u slobodno vreme radiš na projektima koji te ispunjavaju?

Nekako uspevam da žongliram posao, freelance i projekte u isto vreme, s tim da freelance posao koji uzmem nikada nije nešto što mi se ne dopada 100% kao ideja i gde nema dovoljno slobode za mene.

Da li veruješ da kad radiš na nekom svom projektu iz apsolutne ljubavi to mogu da osete mnogi i da zavole to na čemu si radila? Da li je Robot Sk8boards jedan takav projekat? Ja sam ga tako doživeo.
Verujem da se uvek oseti koliko je dizajner uživao u projektu i koliko je ljubavi uloženo. Robot sk8boards jeste radjen iz ljubavi prema formatu skejtborda i karakterima iz detinjstva. Jako mi je prijalo da radim na projektu za koji sam imala puno vremena da spremim i posvetim se u potpunosti.

boards

Ceo projekat na https://www.behance.net/gallery/3901699/Longboard-deck-Design

Board Daske

Pogledajte više na https://www.behance.net/gallery/7425763/Robot-Sk8boards

 https://www.behance.net/gallery/18003635/Robot-Sk8boards-vol-2

Možeš nam reći ukratko kako pristupaš nekom projektu u agenciji, odakle počneš i kako teče taj proces?
Uglavnom nakon svih potrebnih informacija koje dobijemo od akaunta, sednem sa kreativnim direktorom i prodjemo kroz prve ideje. U zavisnosti od toga koliko vremena imamo, nekad i odmah, krenemo da postavljamo smernice u konceptu i dizajnu.

Predpostavljam da je ovo ređi slučaj od halajeve komete, ali šta radiš ako klijent odbije tvoj dizajn?
Objasnim mu zašto ne treba da odbije i stojim iza svog dizajna. Ukoliko vidim da klijent ne menja mišjenje predlažem alternativu.. Verujem da je u ovoj situaciji, kao i u životu, izuzetno bitno imati balans i ne biti tvrdoglav. Takodje, na nama je da edukujemo svakog klijenta u oblasti dizajna, koliko god je to moguće.

U 3-5 reči šta je najbitnije u dizajnu?
Koncept, funkcionalnost, estetika.

Imaš li neki hobi koji te opušta kad ne dizajniraš?
Uglavnom pišem članak za svoj blog Snobbyamish, igram play station ili sam napolju. Zvučati će suludo, ali najviše se opuštam dok vozim auto.

Često se pitam, kada vidim koliko projekata dobrih, opširnih i kvalitetnih si odradila koliko dnevno spavaš?
Hvala puno za kompliment, ali ja uvek nekako mislim da može bolje. Srećom, trudim se da se naspavam u poslednje vreme kako se ne bih “spržila”, što mi dizajneri volimo da kažemo, znaš i sam. Nažalost, nemam puno vremena za hobije, ali ne žalim se, meni projekti i kad radim ono što volim puni baterije za dalje.  Ali zato kad se odmaram, tih par dana sam totalno offline… hahah.

Za kraj još jedno standardno pitanje. Kada bi se vratila u Srbiju jednog dana i pozvali te da predaješ na akademiji u Novom Sadu šta je to što bi poručila mladim dizajnerima na prvom predavanju?
Poručila bih im da istražuju sva polja dizajna, što više informišu o novim medijima, jer se tehnologija rapidno razvija i da je pad zapravo jedan korak bliže uspehu ako se iz njega izvuče lekcija. Takodje bih im najavila realnost, u kojoj se jedan poster na primer, ne radi četiri nedelje, nego par sati – eventualno dva dana.

Pogledajte više sanjinih radova na https://www.behance.net/Sanjchek i http://sanjacezek.com/

Hvala Sanja. Nastavi kao i do sada sa uspešnom karijerom i nadam se da ćeš biti uzor mnogim mladim dizajnerima.