Rad od kuće – kako biti produktivniji?

07/Apr/20

Kad sam već krenuo da pričam na ovu temu da znate da ja već više od 5 godina radim od kuće. Neke od stvari koje sam radio možete videti ovde na sajtu ili na Bresign.com. To je za mene značilo slobodu u to vreme, da mogu da izađem u kafić, radim iz dnevne sobe, otputujem, kako god poželim. Za ovih 5 godina uglavnom sam najviše radio iz dnevne sobe, a sa kojim sam se sve izazovima susretao i kako sam ih rešavao reći ću u ovom postu. 

Sada, kada smo u vremenu pandemije i moramo da se izolujemo, mnogi su dobili priliku da rade od kuće. Primetio sam da se dosta njih uskukalo i nije se snašlo. Nekome fali tim, neko ne može od dece i ukućana, a neko ima distrakcije koje nema u kancelariji. Sa svim ovim sam se susretao godinama. Meni kao dizajneru zapravo je i lakše da radim od kuće nego možda nekom ko se bavi drugom delatnošću, ali za sve postoji način. Prvo da pomenem okruženje koje ne kapira da vi zaista radite, da iako sedite kod kuće ne znači da ste dostupni i možete da izađete kad god. Ako nemate radno vreme odredite ga i gledajte da objasnite ukućanima da vas u tom periodu ostave na miru. Izdvojite se u neku sobu i zatvorite vrata, ako niste u mogućnosti, slušalice na uši i fokus na rad. 

Nakon nekog vremena počne da ti bude dosadno jer nemaš tim i nemaš sa kim da iskomentarišeš nešto, konsultuješ se. Možeš ostaviti u danu 15 minuta da se čuješ sa nekim od kolega putem skajpa i to odradiš.

Prednost ovoga je što možeš da radiš u pidžami, ali nekada se desi da to baš smara, jer postoji šansa da se ulenjiš. U ovoj, petoj godini rada od kuće mene je smorilo da sedim u trenerici i počeo sam da oblačim pantalone, lepše majice i ponekad i patike.

Distrakciju koja se javlja sa vremena na vreme, kada ti fokus ode sa projekta i kreneš na društvene mreže ili da slušaš i gledaš neke emisije na Youtubeu, ja sam imao i ja često. To je opširna tema, ali ukratko, stavite na papir listu zadataka, namestite alarm na 25 minuta rada, 5 minuta pauze i pridržavajte se toga. Ako možete i duže da izdržite u radu super, a tokom pauze se protegnite (nemojte surfovati po netu). Ovo je takozvana Pomodoro tehnika o kojoj možete pročitati dosta na netu, ali ukratko je to.

Ono što je meni veoma značajno jeste alarm. Navijem alarm na kompu ili telefonu na 25-30 minuta rada i 5 minuta pauze. Za tih 30 minuta nema promene pesme, gledanje telefona, niti bilo koji drugi vid rasipanja. Samo i isključivo se posvetim zadatku. Jer ako samo i 10 sekundi skrenete pogled na poruku koja vam je stigla, krenuće proces razmišljanja o njoj i gubi se fokus. Možda i sačekate pauzu da odgovorite na nju, ali ćete razmišljati o njoj. Manite to, tada je zadatak najbitniji. Ako možete isključite i telefon na to vreme. Kada pravite pauzu gledajte da obavite neki poziv ako morate, a ako ne, malo se isteglite, prošetajte po stanu, uradite koju vežbicu. Ja obično nakon ovakva 4 ciklusa napravim pauzu od 15-20 minuta. 

Dodatna stvar su sastanci. Neki su navikli na sastanke u kafićima, kancelariji, gde god ali samo da nije online. Sa jednim klijentom iz Kuvajta sam sklopio prvi posao na osnovu emaila, bez video poziva, običnog poziva, šta god, samo na osnovu emaila. Nakon toga smo još tri posla uradili samo kroz pisanu komunikaciju. Zaista nema potrebe gubiti vreme na offline sastanke koliko god mislili da je to neophodno. 

Kako biti produktivniji ako radiš kod kuće?

S obzirom da kod kuće vrlo lako može da ti odluta pažnja na neke druge stvari nije na odmet praktikovati ovo:

Sedneš za komp da radiš, onda ti na youtubeu krene neka pesma koja ti se ne sviđa, pa odeš da je promeniš, onda pored klikneš na tab sa fejsbukom, pa odeš u skrolovanje. Pa onda, da pogledam još ovo, pa se onda vratiš malo na posao, pa zazvoni telefon i javiš se, pa pogledaš poruku koja je upravo stigla i tako shvatiš da si u prethodnih sat vremena radio možda 10 minuta. Zato ovde i delim neke od caka koje su meni pomogle da sprečim to.

Fotka: pixabay.com, autor Standsome

Sada si šef sam sebi i sam sebi moraš stajati nad glavom ako želiš da uradiš nešto i napraviš rezultate. Ako radiš za sebe tako je, ali ako imaš tamo nekog online šefa koji je stvaran onda možda i moraš da mu referišeš urađeno.

Prva stvar. Napravi playlistu muzike koja ti ne odvlači pažnju dok radiš ili pusti neki miks. Ja sam obično najproduktivniji kad pustim neki instrumental jazz, lo fi hip hop, neki zen, akustičnu gitaru, klasiku… Nekad se vrti i neki funky. Nekada biram i tišinu.

Dalje. Odredi vreme u danu kada čitaš mejlove. Nemoj 100 puta dnevno podizati prozor da vidiš da li je stigao neki email i obavezno isključi notifikacije da te ne remeti kada stigne. 

Ja obično ako čekam nekog klijenta da javi nešto, odmah ujutru pogledam, a ako imam šta da radim odmah krenem dok sam najodmorniji i produktivniji. 

Odredi radno vreme jer ćeš tako znati da nemaš baš ceo dan da nešto uradiš pa se nećeš razvlačiti i odlagati neki zadatak. Ako radiš samo za sebe ovo možeš prilagođavati kako god ti odgovara, a ako radiš za nekog onda imaš već dogovoreno kad moraš biti dostupan. 

Napravi listu stvari koje treba da uradiš i posloži po prioritetima. Ono što je važno i hitno odradi odmah, ono što je važno, a nije hitno kasnije, ono što nije važno toliko, a hitno je delegiraj ako možeš, a ono što nije važno, a nije ni hitno razmnotrite da li i treba da se uradi. 

Ja ovo stavim u google task manager i stavim vreme kad treba da krenem da radim na tome. Stavim dan ranije zadatke koji su važni i hitni kako bih znao šta radim narednog dana i već okvirno u glavi ili na papiru rasoredio vreme. Hitnost i važnost možete odrediti spram toga kakve ti rezultate daje.
Uvek računaj da ne mora sve da ide po planu, pa budi malo fleksibilan jer ćeš u suprotnom biti očajan što nisi ispoštovao sve što si zacrtao u datom roku. Ako sve ide po planu, biće rešeno i brže, pa ćeš moći posle ili da odmoriš ili još nešto.

Ček liste su sasvim ok, ali je veoma bitno da zadatke razdvojite u dve grupe, važno i nevažno. Nije loše pisati u kalendar i planirati radnu nedelju, ali kad ovo radim uvek ostavim prostora za izmene i ubacivanje novih zadataka te nedelje.

U današnje vreme kada su se svi susreli sa ovim osećao sam potrebu da to podelim, iako sam to već radio na mom instagram profilu pre par meseci, ovo je ipak malo opširnije. Ako me ne pratiš tamo, zaprati me, jer tamo objavljujem novije radove, delim neka svoja razmišljanja, ali i lakše me možeš kontaktirati i pitati bilo šta. Takođe upite vezane za posao možeš mi poslati i ovde putem kontakt forme.