Kako odabrati klijenta, odrediti cenu i osigurati naplatu?

21/Apr/17

U ovom tekstu pokušaću da pomognem dizajnerima kako da odaberu klijenta, odrede cenu i osiguraju naplatu.

Znam da se mnogo dizajnera, naročito na početku svoje karijere susreće sa poteškoćama oko naplate, određivanja cene i izbora klijenata, pa ću podeliti par saveta iz svog iskustva na šta da obratite pažnju, a nakon godina rada sami ćete oblikovati sopstveno iskustvo.

Dizajn ambalaže: Babic Goran Bresign   |  Photo: Dejan Beokovic Raw Studio

1. Kako odrediti cenu?
Ispitajte konkurenciju, odredite cenu radnog sata i tražite pomoć od kolega.

Da biste odredili cenu svog rada, najidealnije bi bilo kada biste bili samokritični, znali svoju vrednost i svoje mogućnosti. Spram toga možete da se ravnate po kvalitetu sa nekim od konkurencije i onda poslati njima jedan mail sa zahtevom za ponudu, pa videti njihove cene. Ukoliko ipak niste, najbolje je da potražite mišljenje iskusnijeg kolege, koji može da vam pomogne sa formiranjem cena.

Takođe možete odrediti i cenu po satu, pa proceniti koliko vam je vremena potrebno za to i na osnovu toga odrediti cenu neke usluge.

Kako god da odlučite i da odredite cenu, gledajte da stojite iza te cene i nemojte se ustručavati da je kažete, sa dozom kolebanja. Ako budete zvučali kao da ni sami niste sigurni šta da kažete, klijent će možda pokušati da obori cenu ili neće ni želeti da sarađuje. Predložite da pošaljete ponudu kad sagledate ceo posao, ukoliko se radi nešto veće.

Ovo je uvek nezgodno pitanja, tako da je ovo relativna stvar, spram vašeg kvaliteta i tržišta. Ne možete ako ste junior da odredite cene kao senior, a opet i nije u redu da budete 5 puta jeftiniji od drugij juniora i time im spuštate cenu i pored toga što obezvređujete vaš rad, obezvređujete i rad drugih dizajnera. Bolje menjajte to u startu, pre nego što shvatite to kad budete radili po 15 sati dnevno, a zarada vam bude minimalna, kao da radite na mestu trgovca u marketu. Stoga pitajte za savet. Slobodno pišite i pitajte.


Dizajn ilustracija i patterna: Babic Goran Bresign 

2. Kako naplatiti svoj rad?
Uvek uzmite avans, proverite status u kom su firma i račun klijenta.

Nekada će vam klijenti doći po preporuci, nekada će doći poznanici, a nekada će vas naći potpuno nepoznati ljudi, što odavde, što iz inostranstva. Tu će biti klijenata koji ne žele da plate, biće onih koji žele i više da plate, kada vide rezultate. To često ne možete da odredite. Nekada kada se sastanete, može neko da vam se učini korektan, a posle da u pola posla odustane i ne želi da plati. Stvari su još neizvesnije putem maila.

Osnovno pravilo je da uvek insistirate na avansu, ako ne uvek onda bar prilikom prvog posla ili prva dva, dok se ne upoznate sa klijentom. To pravilo primenite i kada radite i sa nekim ko je došao po preporuci, a nije na odmet i kada radite sa nekim koga poznajete. Sami odredite koliko će to biti, da li 30%, 50% ili čak 100%.

Avans će biti garant da je klijent spreman da plati kada se realizuje projekat i da ako kojim slučajem odustane od posla vi imate pokriven bar jedan deo za ono što ste radili. Iz svog nekog iskustva sa početka karijere, mada je to bio samo jedan slučaj, mogu da kažem da je klijent koji je došao preko preporuke odustao na pola posla. Došli smo do nekih rešenja kojim je bio zadovoljan, ali je morao da obustavi sve, zbog nepredviđenih problema u firmi. Na moje mailove i insistiranja da se plati dosadašnji rad nije odgovarao, tako da sam ostao kratak za 30ak sati utrošenih na posao. Na avnsu nisam insistirao baš zato što je preporuka od zajedničkog prijatelja. Nemojte da se opečete pa da onda menjate politiku poslovanja.

Bilo je i klijenata koji su na dobrom glasu i za koje sam znao da su korektni i da će platiti, pa od njih nisam ni insistirao na avansu. Neki od tih klijenata su sami insistirali d auplate avans.

Ukoliko vam je klijent pravno lice proverite njegovu firmu na http://pretraga2.apr.gov.rs/ObjedinjenePretrage/Search/Search da vidite da nije u stečaju i da li mu je firma aktivna. Takođe na sajtu http://www.nbs.rs/internet/cirilica/15/index.html možete proveriti da li je račun firme aktivan. Ako je račun u blokadi, klijent neće biti u mogućnosti da vam plati sa tog računa i možete odlučite da li rizikujete ili ne. To je slučaj sa našim klijentima. Onim stranim insistirajte uplatu avansa, a procenite sa kimćete da radite, a sa kim ne.

Takođe, kada pokažete rešenja i klijent ih usvoji, predložite da se plati preostali iznos i tek onda šaljite fajlove za štampu. Ja to uvek radim kod prvog posla, sa nepoznatim klijentom, a i kod sledećih poslova ako procenim da se klijen čekao se sa isplatomili iz nekog drugog razloga nije bio korektan.


Dizajn ambalaže: Babic Goran Bresign   |  Photo: Dejan Beokovic Raw Studio


Dizajn flajera: Babic Goran Bresign

3. Kako izabrati klijenta?

Klijenti obično nas biraju, ali nismo ni mi dužni da sarađujemo sa svakim. U početku pored svega što čujete ćete sarađivati sa raznim klijentima. Nemojte dozvoliti da vam iko obezvređuje rad, spušta cenu i govori koliko vam vremena treba za nešto. Nailazićete na slučajeve da vam neko kaže: „ajde to ti je 5 minuta“, očekivajući da ne plati ništa ili da plati jako malo. Takvima uvek ispričam priču o Pikasu, koji je nacrtao u Parizu portret jedne gospođe koja ga je za to zamolila, a kada je pitala koliko je dužna i čula da treba da plati 5000 franaka bila je šokirana i konstatovala da je to bilo samo 5 minuta posla. Na to joj je Pikaso odgovorio kako je trebao 20 godina da radi na sebi i svojim veštinama da bi mu sada trebalo 5 minuta. Znam da je izlizana priča, ali nisu je svi čuli.

Posle mnogo klijenata i poslova koje sam do sada imao što u agencijama u kojima sam radio, što privatno u svom studiju shvatio sam da klijent koji izbegava da plati avans, često i izbegava da plati i po realizaciji posla. Često postavljaju pitanje kako da budu sigurni da ih neko neće prevariti i otići sa njihovim parama. Oni ozbiljni to pitanje nisu postavljali ni kada sam bio na početku i kada još nisam imao reference i preporuke. U normalnom poslovnom svetu se podrazumeva avans i ja ga praktikujem kada angažujem nekog.

Klijenti koji vam traže da za njih radite, a pored vas su angažovali još neke dizajnere i objašnjavaju da će najbolje rešenje prihvatiti i platiti odmah odbijte i preporučite neku platformu za konkurse.

Da zaključim ovaj deo. „To je tebi 5 minuta“, „To je skupo, ajde sputsti“, „Šta ako platim avans pa me prevariš i prestaneš da se javljaš?“ „Ajde radi ti rešenja, pa ako mi se svidi radićemo“, „Angažovali smo vas nekoliko, pa čije nam se rešenje svidi platićemo“… Ovo su definitivno neke od rečenice klijenata zbog kojih treba da budete oprezni ili da odbijete posao.

Bitno je da se ne plašite da krenete u samostalni posao, bilo da otvarate agenciju ili krećete u freelance karijeru. Jedan od meni omiljenih mojih “mudrolija” (aforizama) je: “Bolje je koračati i praviti greške u koracima, nego sedeti i plašiti se koraka.”