Dizajn ambalaže

28/May/15

Sve je već proizvedeno, rečeno i izmišljeno, samo je potrebno to što bolje upakovati.

Police su prepune sličnih proizvoda, sličnog ukusa, kvaliteta i cene, a ono što ih razlikuje na prvi pogled jeste upravo ambalaža. Ambalaža prva komunicira sa potencijalnim kupcem, dok je kvalitet proizvoda sledeći. Na dizajneru je da učini vaš proizvod što privlačnijim, a na vama da kvalitetom tog proizvoda zadržite kupce. Bitno je da se uspostavi balans između kvaliteta prizvoda, dizajna ambalaže, kao i cene ambalaže i cene proizvoda. Ukoliko je proizvod jeftiniji, ambalaža ne bi trebalo da ima visoku cenu, jer će ona dodatno povećati cenu proizvoda i on neće biti konkurentan sa proizvodima sličnog kvaliteta, tako da postoji mogućnost da se iz tog razloga proizvod slabije prodaje. Naravno, to važi i ako je proces obrnut. Možete imati proizvod vrhunskog kvaliteta upakovan u prilično jeftinu ambalažu i staviti visoku cenu proizvoda, koja zapravo odgovara kvalitetu proizvoda, ali kupcima to neće biti baš privlačno. U svakom slučaju treba napraviti balans cene i kvaliteta proizvoda i ambalaže.

Neke od domaćih ambalaža

PeterGregson-BakinaTajna PeterGregson-GranumFood PeterGregson-Basket PeterGregson-Fun&Fit

Prethodni primeri ambalaže koje je radio studio Peter Gregson (nisam ih ja dizajnirao)

Etikete za vina koje sam ja dizajnirao prošle godine (dok sam radio u PopArt Studiju) i koja mogu da se nađu u prodaji po beogradskim restoranima (fotka preuzeta sa njihove fb stranice)

Parezanin1-Goran Babic

Etiketa za sir koju sam takođe ja dizajnirao (takođe u PA studiju), na koju sam ponosan ali koja nije relizovana

Salt&Wet-Sir

Postavlja se pitanje, kako to, da recimo dva ista soka koja proba prosečan potrošač iz crvene i plave čaše ocenjuje kao različite. “Sok u crvenoj je kvalitetniji, a u plavoj deluje razvodnjeno” rekao je jedan čovek od oko 40 godina kada sam prisustvovao jednoj degustaciji. Da li će u tom slučaju ako u veoma privlačnu i skupu ambalažu zapakujete proizvod lošeg kvaliteta potrošači misliti da se radi o nečem skupom i veoma kvalitetnom? Može da se desi kod nekog procenta kupaca da nastave da kupuju taj proizvod i da veruju da je njegov kvalitet odličan. Zapravo većina prosečnih potrošača će biti istog mišljenja, osim ako se ne radi o proizvodu koji ima jako nizak nivo kvaliteta. Kod nekih sa istančanijim ukusom i kod onih koji vrše analizu tog proizvoda posle prve kupovine proizvoda neće se nastaviti kupovina istog. U današnje vreme kada su aktuelna društva za zaštitu potrošača kvalitet pojedinih proizvoda će izaći na videlo i procenat onih koji su verovali u kvalitet tog proizvoda prestaće da kupuje isti, dok će određeni procenat i dalje nastaviti.

Na bresign.com možete videti neke od mojih novijih radova

 

Još neke od zanimljivih ambalaža nekih svetskih brendova

Dizajn Ambalaže-3 Dizajn Ambalaže-4 Dizajn Ambalaže-5 Dizajn Ambalaže-6 Dizajn Ambalaže-7 Dizajn Ambalaže-8 Dizajn Ambalaže-9 Dizajn Ambalaže-10 Dizajn Ambalaže-11 Dizajn Ambalaže-12

 

U današnje vreme, vreme velike potrošnje od hrane i pića, pa do hemijskih proizvoda i kozmetike proizvođači se utrkuju da imaju što bolju cenu, stalno izbacuju nove proizvode, a pojedini gledaju da se istaknu i ambalažom. Svakako da je ambalaža veoma bitan faktor za plasiranje proizvoda na tržištu, pa zato ako planirate da prodajete neki proizvod vodite računa da imate dobru ambalažu koja će vas istaći od konkurencije.

Dobro odredite cenu vašeg proizvoda, kao i ciljnu grupu, vodite računa o kvalitetu tog proizvoda, da on bude što je moguće bolji i prepoznatljivom ambalažom se izdvojte iznad konkurencije i uspeh je zagarantovan.

Naruči Dizajn