Da li je dizajn bitan za fast food?

02/Oct/15

Da li vam je bitan ambijent kada uživate u hrani? Da li vas dobar dizajn privuče? Moje mišljenje je da se iza dobrog dizajna sigurno krije ukusna klopa. Ako neko posveti pažnju dizajnu, posvetiće sigurno i ukusima.

Mnogo godina sam jeo u nekim fast food restoranima, koji nisu imali gotovo nikakav dizajn, ali su imali neku dugogodišnju tradiciju i stekli su poverenje kod kupaca.

TosterMonster

Toster Monster Photo:Nikola Bradonjic


Kascha Zdrav Doručak – photo: Goran Babic

U današnje vreme kada biram neki novi restoran, bio to fast food ili neki drugi, dizajn igra presudnu ulogu u mom odabiru. Prvo što se vidi kada se uđe u restoran je enterijer. Detalji i ukusno sređen enterijer vas privuku da dođete ponovo, jer se tu osećate prijatno. Odabrali ste da jedete tu, da vam bude prijatno i da se osećate lepo, jer obrok nije samo ući, nabacati se hranom i izaći. Ja volim da uživam u hrani, u ukusima i u prijatnom ambijentu. Ukoliko niste dobili preporuku za neki restoran, a stalo vam je do vizualnog indentiteta ono što je bitno i pre enterijera i detalja jeste izlog odnosno spoljašnjost tog objekta, bašta, stolovi i stolice, neki spoljašni detalji, dizajn logoa…

Kada vas dizajn privuče, onda je na vlasniku tog restorana da vas dobrim odabirom zaposlenih, lepim uniformam i kvalitetnom hranom zadrži.

Dizajn fast food restorana je u problematičnijem položaju od dizajna restorana. Valjda je mnogo lakše otvoriti fast food nego klasičan restoran, treba mnogo manje novca za to, pa vlasnicima istih nije stalo da vode računa o detaljima, za razliku od vlasnika restorana. Mislim da je, bar u Novom Sadu veći procenat ukusno sređenih restorana, nego fast food restorana. Bar je to slučaj sa ovim posećenijim.

Mislim da na 10 prstiju može da se nabroje fast foodovi koji vode računa o dizajnu. Uglavnom su to loše fotografije pljeskavica koje su uklopljene na šarenu pozadinu, tačnije neukusno nabacane i koje izgledaju kao da će one nas pojesti. Uglavnom im stavka dizajn ne igra neku bitnu ulogu, pa onda sami pokušavaju instalacijom photoshopa da reše sve svoje probleme. Naravno subjektivnost preovladava, a rad prvenac se nađe u sklopu dotičnog fast fooda. Slična priča je i kada rade logo dizajn. Ukoliko niste zadovoljni kako je urađen vaš logo Naručite Dizajn

Ovo ne pričam da bih ikoga kritikovao ili da bi spustio vrednost njihovog proizvoda i stavio sumnju na kvalitet, već zato što sam primetio da se velik broj njih zatvara. Da li je to zbog kvaliteta dizajna ili zbog kvaliteta hrane, neljubaznog osoblja, malih plata, velikih troškova, to nisam istraživao, ali znam da stvari treba raditi od početka, privući ljude dizajnom, učiniti da se tu osećaju prijatno, izabrati nasmejano osoblje, a onda i poslužiti kvalitetnu i originalnu hranu sa kojom možete da budete ponosni.

Jedan objekat, koji mi je pre dve-tri godine upao u oči je Toster u Radničkoj. Video sam originalan logo i on mi je odmah upao u oči. Rekao sam sebi: “Pa čovek koji vodi računa o dizajnu, vodi sigurno i računa o svojim zaposlenim, o kvalitetu hrane i ponudi.” Probao sam hranu i uverio se da sam bio u pravu. Jedina prepreka koja je bila da ne jedem tako često tamo jeste lokacija, jer mi nije bila ni blizu kuće ni blizu posla.

Posle nekog vremena dobio sam poziv od tosterovaca da brendiram njihov novi lokal, Toster Bar u Zmaj Jovinoj 24 (u pasažu). Saznao sam da je logo radio Stefan Stanojević Stepi koga igrom slučaja znam od osnovne škole, ali nisam znao da on stoji iza toga. Prihvatio sam se posla da dizajniram Toster Bar i uspeli smo u zamisli koju smo imali. Izlog, meniji, table iznad šanka i kuhinje i još neki dizajnerski detalji izgledaju baš onako kako sam zamislio, a ispostavilo se i onako kako su oni zamislili. Ostale detalje su oni sredili da budu sjajni, pobrinuli se za dobar izbor piva, za originalne pljeskavice i burgere, za sjajan pomfrit od svežeg krompira i da svaki vikend imaju neki novi i zanimljiv burger koji možete probati kod njih.

Ko nije bio u prilici da ode u Toster Bar neka to učini što pre, a ako nije iz Novog Sada neka ga stavi na mapu lokacija koje mora da poseti kada bude dolazio. Sada sa vama delim neke detalje Toster Bara.

Nakon dizajniranih desetak lokala, što u Novom Sadu, što u inostranstvu odlučio sam se da se oprobam u brendiranju svog lokala i da pokrenemo konačno naš mali porodični fast food restoran. Opredelili smo se samo za doručak i odlučili smo da ponudimo našim sugrađanima nešto novo. U pitanju je zdrav doručak, kaše i žitarice, a možete nas naći u Narodnog fronta 54 u Novom Sadu. Na kascha.rs možete videti ponudu, kao i izgled lokala spolja, a na ovom linku možete videti kompletan izgled i iznutra i spolja.

Branding Toster Brandig-Toster-Beer Menu_Design Toster-6 toster-1 Dizajn Menija Detalji-Brendiranje Izloga Dizajn detalja Dizajn Flajera Dizajn Kese

Naruči Dizajn