Intervju – Marko Purać

23/Sep/15

Marko Purać je čovek čiju majicu nosim na fotografiji sa počene stranice i čovek koji već godinama radi sjajne ilustracije i dobrim delom ih prenosi na majice. On je dogovoran što brend Over može da stane rame uz rame sa nekim svetskim brendovima.

MarkoPurac

 

1

 

Kada si odlučio da ćeš se baviti dizajnom i kako je do toga došlo?

Oduvek sam radio nesto vezano za dizajn i ilustraciju jer crtam od kako sam bio klinac, iako nisam imao u planu time da se bavim kad odrastem, jer tada nisam ni bio svestan da se od toga može napraviti bilo kakva karijera. Za grafički dizajn sam se opredelio na kraju srednje grafičke škole pri izboru za studije, najbolja odluka ikad.

Da li ti je više koristilo obrazovanje na fakultetu ili kasnije iskustvo koje si sticao kroz posao?

Fakultet je dobra stvar za usmeravanje, ali je ništa bez samoinicijative i konstantnog rada. Iz mog slučaja, zaključak bi bio da je iskustvo kroz praksu daleko korisnije.

5

Svakodnevni rad na sebi je veoma bitan, složićeš se. Šta je ono na čemu nameravaš da radiš u budućnosti?

Jeste. Za sada mi je u planu da nastavim da guram stvari u Over-u, gde nas čeka dosta posla kako bi ostvarili sve što smo osmislili. Takođe jednu porciju vremena posvećujem i dizajn delu u okviru naše druge firme Themes Kingdom.

Koje programe za dizajn koristiš? Da li učiš neki novi i kako si se prešaltao sa Corela na Illustrator?

Uglavnom je to kombinacija Corel-a i Ps-a koja me je do sada odlično služila – i dalje se nisam prešaltao na AI, a zapravo ne vidim ni razlog za to.

Najbolja izložba radova je da se prenesu na majice i svakodnevno budu izloženi. Da li si iz tog razloga i odlučio da svoje ilustracije preneseš na majice?

Razloga ima više, ono što znam je da je kod mene interes za majice nastao kada sam rano u osnovnoj školi saznao da je produkcija svojih ličnih majica realnost koja je prilično dostupna, imao sam oduvek želju da nađem kul primenu nekom svom crtežu, a majica se činila kao savršen medij za to. Međutim, svoj prvi print na majici realizovao sam tek tokom studija, i od tada nastavio da učim i istražujem dalje mogućnosti.

Kako si došao do naziva Over?

U većem delu inspiracija za ime je nikla iz tada nadolazece 2012. godine, aludirajući na taj čuveni dugo očekivani kraj čovečanstva, za čega su i neke od prvih ilustracija bile vezane. Ime Over mi je odlično rezonovalo jer se proglašavalo manje vise isto na engleskom i srpskom, takodje, pružalo je i dosta slobode da brend u narednom periodu evoluira nezavisno od koncepta od koga je krenuo.

2 3

Kako Over prolazi u inostranstvu i posle košulja koje novine planiraš?

Interesovanje za brend zaista postoji pogotovo s obzirom da nismo ulagali puno u marketing za područija van našeg regiona. Za naredni period nam je cilj da što je više moguće proširimo liniju proizvoda, a neki od njih će nadam se biti dostupni već od Oktobra ove godine.

Šta bi poručio dizajnerima koji su na početku karijere?

Iskoristite vreme koje imate dok studirate za kreativni rad dok ne stignete do posla gde ste full time vazani za klijente.

4 6